IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Няма опасност Държавният авиационен оператор да спре работа

Министърът на транспорта определи като "дезинформация" опасността Авиоотряд 28 да спре да лети заради дерогацията на "Лукойл"

13:26 | 01.03.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Няма опасност Държавният авиационен оператор (ДАО) (бившият „Авиоотряд 28“) да спре работа. Това каза пред журналисти в парламента министър-председателят Николай Денков. Премиерът отговори на въпрос, свързан с изпратено писмо от ДАО до министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, в което се посочва, че авиоотрядът няма договор за самолетно гориво. Писмото е изпратено вчера, ден преди дерогацията за руския петрол да бъде предсрочно прекратена. 

„Няма опасност да спре авиоотрядът. Изпращането на писмото в последния ден е или изключителна небрежност, или саботаж, така че ще има някакви последствия“, каза още Денков, цитиран от БТА.

Като абсолютна дезинформация и фалшива новина определи транспортният министър Георги Гвоздейков публикациите, че авиотрядът спира работа заради липса на гориво, породено от отмяна на дерогацията за "Лукойл". Той посочи, че утре или вдругиден ще бъде сключен договор с Shell на цена дори по-ниска от досегашната.

Гвоздейков обясни, че цитираното писмо на ръководителя на авиотряда е обемен документ, който обяснява ситуацията и от него избирателно са извадени само три изречения, абсолютно манипулативно.

На въпрос има ли риск от покачването на цените на горивата за потребителите, Денков отговори пред медиите: „Да, риск има. Първо, защото те зависят от цената на нефта на международните пазари. Второ, защото с преминаването към неруски петрол се увеличават рисковете от забавяне заради доставянето на нефт от по-далечни дестинации. Това в известен смисъл е очаквано. Трябва да знаем, че трябва да се запази „Лукойл“ да работи, за да нямаме шоково увеличение на цените и затова се борихме. Оттук нататък дали ще има последващо повишение зависи, на първо място, от международните пазари, и, на второ - дали „Лукойл“ ще успее да осигури доставките на нефт“. 

Премиерът каза още, че в момента риск от недостиг на горива няма, но за в бъдеще рискове винаги има.

В отговор на депутатски въпрос в рамките на блиц контрола за договора за доставка на втечнен газ между "Булгаргаз" ЕАД и турската държавна енергийна компания BOTAS Денков каза, че продължават преговорите с турската страна за това дали да се предоговорят част от условията по това споразумение, или то да бъде прекратено. Денков увери, че преговорите с турската страна продължават.

През октомври Европейската комисия заяви, че проверява споразумението. То предвижда ползване на петте терминала за втечнен газ на Турция и на мрежата ѝ за доставка на 1,5 млрд. куб. метра на година срещу възможност BOTAS да пренася газ през България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още