IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа е изправена пред компромис между етническата хомогенност и просперитета

Имиграцията е най-лесното решение на демографския проблем, но политиците спорят за културната ѝ цена

17:30 | 03.05.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Крайната десница вероятно ще постигне голям пробив на изборите за Европейски парламент през юни, като теорията за „голямото заместване“ – че либералните елити насърчават имиграцията извън Европа, за да подкопаят етническата ѝ и културна хомогенност – става все по-влиятелна.

Много десноцентристки политици избраха да слугуват на тази цивилизационна реторика, вместо да ѝ се противопоставят, като председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече отговорникът за миграцията в нея „комисар за насърчаване на европейския начин на живот“.

Практическият проблем с това залитане към нативисткото (защитаващо местните – бел. прев.) дясно е, че Европа застарява бързо и по-малкото плащащи данъци имигранти означават по-високи налози за останалите работници, за да се финансират пенсиите, здравеопазването и други обществени услуги за възрастните хора, пише за Financial Times Джон Спрингфорд, сътрудник в Центъра за европейски реформи.

По-малко разбираема е ограничената степен, до която свободното движение на хора в Европа и по-високите равнища на заетост за по-възрастните работници и жените ще помогнат за повишаването на доходите и борбата със застаряването на населението.

Тъй като броят на европейците, които се възползват от свободното движение, намаля, работодателите започнаха да търсят работници извън Европа, за да запълнят свободните работни места. Компромисът между етническата хомогенност и просперитета ще се изостря през следващото десетилетие.

Само 200 000 граждани на ЕС нетно (без хората, които са се завърнали в родината си) са се възползвали от правото на свободно движение от 2019 г. насам. Разликата в заплатите между по-новите и по-старите държави членки е намаляла значително и е вероятно да спадне още в бъдеще, ако прогнозите за относително бърз растеж в Централна и Източна Европа се сбъднат. Това намалява стимулите за европейците да мигрират.

Увещаването на европейските жители да работят по-усилено и по-дълго би помогнало, но едва ли ще е достатъчно, за да компенсира процеса на застаряване. Прогнозите са, че броят на гражданите на ЕС на възраст над 65 години ще нарасне с 25 милиона до 2040 г., дори отчитайки тенденциите в нивата на имиграция. Междувременно се очаква броят на европейците на възраст между 15 и 64 години да намалее с 20 милиона.

Много европейски страни обявиха, че възрастта за пенсиониране ще се повиши в бъдеще, но това си има лимити. Макар че продължителността на живота се е увеличила, повечето европейци се очаква да страдат от сериозен медицински проблем към средата на 60-те си години.

Броят на европейците в трудоспособна възраст достигна своя връх през 2009 г. Възстановяването в търсенето на работна ръка след дълговата криза в еврозоната доведе до устойчив ръст на свободните работни места. Това увеличи броя на работещите граждани от държави извън ЕС. Процесът се ускори след пандемията, когато ръстът на пенсиониращите се, лошото здраве, смяната на работа и емиграцията, доведоха до голямо увеличение на работните места, заети от хора извън Европа.

Повечето политици вляво и вдясно признават, че имиграцията е необходима за облекчаване на демографския натиск, като се съсредоточават върху по-строги правила за убежище, надявайки се, че по-стриктният граничен контрол ще позволи по-висока легална имиграция. Дори десният премиер на Италия Джорджия Мелони увеличи броя на разрешителните за работа за чуждестранни работници извън ЕС. Но крайнодесните партии все повече оспорват този консенсус.

Всичко това поставя дилема, която е особено остра за дясноцентристките политици. Те могат да предизвикат нативистите, задавайки трудни въпроси за недостига на работна ръка и качеството на здравеопазването и системите за грижи за възрастни хора без по-високи нива на имиграция от страни извън Европа. Или могат да взаимстват реториката на нативистите, но с риск да бъдат победени от тях, както се случи в Италия, Холандия и Франция.

Тези от нас, които приветстват икономическия и културен тласък, който носят имигрантите, могат да се надяват, че политиците ще зададат правилните въпроси, завършва Спрингфорд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 03.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 14
zelka007
преди 2 седмици
хех ... дежурните щатни опевачки на ЕС и прогнилият запад налазили форума ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 2 седмици
Европа НЕ е изправена пред компромис между етническата хомогенност и просперитета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
lilini6001
преди 2 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
bonboniera29
преди 2 седмици
До: cyclopОт източна Азия и от Африка може да са кукувички, но китайците и латиносите бачкат яко и не мрънкат много....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 12
khao
преди 2 седмици
няма връзка между двете че да избира... второто е следствие на първото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 5
bonboniera29
преди 2 седмици
Ако Европа е водеща в науката, роботите ще компенсират липсата на хора.Поне частично, но не е!Европейците обичат да щракат с пръсти ....При това положение ще има индийски медицински сестри, сервитьорчета от Африка, чаршафи от Пакистан....Китайците са отлични емигранти, но те ще отидат в Канада, САЩ, Западна Европа.Така че подготвяйте се за мешавица.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 10
cyclop
преди 2 седмици
Какъв ПРОСПЕРИТЕТ бе??? Не внасяме работна ръка! Нито ние, още по-малко западна Европа! Внасяме кукувички! Да отварят уста и да изядат всичко, и накрая да ни изхвърлят от гнездото, ако успеят! Питайте шведите! Питайте германците! Питайте французите! "ПРОСПЕРИТЕТ"!! За да намериш от тези прииждащи хора, бе образование, без желание, без култура, без възпитание, дори един който да ти върши минимума необходима работа, трябва да минеш през 100! А какво правим с останалите 99??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още