IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК прекратява процедурата срещу Полша заради върховенството на закона

Комисията ще съобщи намерението си да сложи край на процедурата на Съвета и Европейския парламент

17:02 | 06.05.24 г.
Снимка: Damian Lemański, Bloomberg
Снимка: Damian Lemański, Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) официално прекратява водената повече от шест години процедура срещу Полша съгласно чл. 7 от Договора за ЕС заради проблемите с върховенство на закона в страната, обяви днес председателят на изпълнителния орган на Европейския съюз (ЕС) Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

Тя отбеляза отварянето на „нова глава“ за страната, пише БТА.

Процедурата се водеше, докато дясната популистка партия „Право и справедливост“ управляваше Полша. Миналата година премиер на страната стана либералът Доналд Туск, който отново постави Полша на проевропейски курс.

В изявление ЕС съобщи, че Полша е предприела поредица мерки, за да отговори на опасенията относно независимостта на съдебната ѝ система.

„Днес бележим отварянето на нова глава за Полша“, пише Урсула фон дер Лайен в социалната мрежа X. „След повече от шест години смятаме, че процедурата по член 7 може да бъде затворена. Поздравявам министър-председателя Доналд Туск и неговото правителство за този важен пробив", допълва тя, цитирана от Bloomberg.

Полша признава върховенството на европейското право и възнамерява да приложи решенията на Съда на ЕС и Европейския съд на правата на човека, съобщава се в изявлението на Съюза.

Полската партия „Право и справедливост“, която управлява в страната в течение на осем години, осъществи сериозни промени в националната правосъдна система, които според ЕС са навредили на нейната демократичност и са я поставили под политическо влияние, отбелязва Ройтерс.

Брюксел се съгласи да отключи 137 млрд. евро от фондовете на ЕС, които бяха замразени заради споровете за върховенството на закона, и миналия месец изплати първия транш от средствата за възстановяване на ЕС на страната на стойност 6,3 млрд. евро, припомня FT.

Полският министър на правосъдието Адам Боднар приветства „страхотните новини от Брюксел“ и благодари на Урсула фон дер Лайен за нейното сътрудничество и подкрепа. Той добави в социалната медийна платформа X: „Полша възстановява върховенството на закона. Ние сме отдадени на нашите общи европейски ценности“.

Няма предписан изход от процедурата по член 7 в договора за ЕС и това е първият път. Комисията ще съобщи намерението си да сложи край на процедурата на Съвета и Европейския парламент, а министрите по въпросите на ЕС ще обсъдят това на планирана среща на 21 май. След това комисията официално ще оттегли процедурата, пояснява говорител на институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 07.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още