IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на пенсиите в две стъпки за 2022 г. мина през бюджетната комисия

Комисията по бюджет и финанси в парламента одобри актуализацията на бюджета на ДОО на първо четене

18:33 | 09.06.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание одобри актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. на първо четене.

В актуализиранатата сметка се залага увеличение на пенсиите в две стъпки – от 1 юли и от 1 октомври. От началото на юли пенсиите ще растат по формулата 10% плюс 60 лева. Минималната пенсия се увеличава до 467 лева, а максималната става 2000 лева.

Финансовият министър Асен Василев защити бюджета, посочвайки, че като процент от БВП парите за пенсии тази година ще бъдат 10,4% и също толкова ще са и през 2023 г. Той допълни, че за сравнение, средно за Европейския съюз пенсиите са 12,7% от БВП, т.е. пенсиите в България изостават значително като преразпределение от средноевропейските пенсии като процент от БВП. По думите на Василев това не представлява каквато и да е заплаха за фискалната сигурност на страната.

Управителят на НОИ Ивайло Иванов информира, че до края на годината разходите за осъвременените пенсии ще са 1,8 млрд. лева. 

Синдикатите и работодателите са против предложената актуализация, така както е направена, стана ясно от дебата. Според социалните партньори на правителството проблемите в пенсионната система се задълбочават.

КНСБ не даде подкрепата си с критиката, че по предложения начин пенсиите не трябва да се увеличават, защото приносът на хората към системата се заличава. От октомври това ще се види още повече, защото технически не са добре изпипани нещата, очаква се силен обществен отзвук, каза Ася Гонева от КНСБ. И предложи добавката от 60 лева към пенсиите да стане „истинска пожизнена добавка“. По думите й пенсията от 1 юли придобива странен вид с добавените 60 лева, тъй като частично е пенсия, частично е социална добавка. Това не е истинска пенсия, смята Гонева.

Другият синдикат - КТ „Подкрепа“, изрази принципна подкрепа за увеличаването на пенсиите и усилията в тази посока, но Ваня Григорова от синдиката изрази същите опасения - че входът на НОИ не се отваря, тоест няма възможности за акумулиране на повече пари за пенсии. Тя предложи да бъдат увеличени минималните осигурителни доходи, които са замразени и сега.

Щерьо Ножаров от БСК обяви, че организацията не подкрепя бюджета, защото „грешки не се оправят с нови грешки“. Той отхвърли повишаването на осигурителната тежест и призова за борба със сивия сектор.

От ИТН разкритикуваха, че въпреки обещаната реформа до юни, такава не е и започната.

От ГЕРБ обявиха, че няма да участват в дебата, а ще защитят позициите си при обсъждането на проекта в пленарната зала.

Социалният министър Георги Гьоков обяви, че приема направените забележки, но няма как да не се отчете, че се намалява делът на пенсиите, които са на минимален размер, и то с близо 200 хиляди. Освен това ограничените от тавана на пенсиите ще са едва 10 050 пенсии. Той е съгласен, че липсват корекции на входа на системата, но няма и обществен дебат за това. Гьоков призова за дебати и предложения в тази посока. Министърът смята, че трябва да се вземат мерки за намаляване на недекларираните доходи.

Припомняме, че с актуализираните предложения в бюджета на ДОО се предлагат промени в параметрите на пенсионната политика, които ще бъдат осъществени на два етапа - от 1 юли 2022 г. и от 1 октомври 2022 г. 

Предложенията за промени в сила от 1 юли са - всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се осъвременяват с 10 на сто; за пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., изплащаните към 30 юни допълнителни суми (т.нар. Covid добавки) и индивидуалните суми, представляващи разликата между дохода от пенсия през декември 2021 г. и дохода от пенсия през януари 2022 г., се включват в размера на получаваната пенсия за трудова дейност, след прилагане на осъвременяването с 10 на сто.

За пенсиите за трудова дейност, отпуснати от 1 януари до 30 юни 2022 г., изплащаните към 30 юни допълнителни суми (т.нар. Covid добавки) се включват в размера на пенсията. За пенсиите за трудова дейност, които ще бъдат отпуснати след 1 юли 2022 г., също се предвижда включване на 60 лв. в размера на пенсията.

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 370 лв. на 467 лв. (увеличение от 26,2 на сто).

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 1500 лв. на 2000 лв. (увеличение от 33,3 на сто).

Във връзка с предвижданото увеличение на социалната пенсия за старост от 170 лв. на 247 лв. (увеличение с 45,3 на сто) и обвързаните с нея размери на пенсиите, несвързани с трудова дейност, и добавките, които се определят в процент от нея, във финансовите параметри на законопроекта е предвидено съответното увеличение.

Предложенията за промени в сила от 1 октомври 2022 г. включват максималният размер на получаваните една или повече пенсии да се увеличи от 2000 лв. на 3400 лв. (увеличение от 70 на сто).

В резултат на предложените промени в нормативната уредба консолидираният бюджет на държавното обществено осигуряване остава балансиран (с нулево бюджетно салдо). Заложено е увеличение на приходите и получените трансфери по консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване с 1,38 млрд. лева. 

Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още