IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Есента на тяхното недоволство

Социалните протести са по-масови и организирани в Западна Европа, въпреки че инфлацията на изток е по-висока

17:00 | 26.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Скокът на разходите за живот през последните месеци очаквано предизвика вълна от социални протести в Европа. И отново очаквано те са по-масови, по-видими и по-организирани в западната част на континента, въпреки че инфлацията в повечето държави от Източна Европа е по-висока.

В същото време правителствата обещават и отпускат компенсации на бизнеса и домакинствата заради високите цени на енергията, но разговорите за повишаването на доходите зациклят, което неминуемо води до продължаването и дори разширяването на протестите.

И докато през лятото беше времето на синдикалните действия в авиацията, есента на недоволството обхвана много и различни сектори от икономиката на десетки държави - от петролната индустрия през пощите и съобщенията чак до държавните служители.

Къде все пак са най-активните протести и какво правят властите и компаниите, за да решат синдикалните спорове, обобщава БТА.

Великобритания

Хиляди пощенски служители, университетски преподаватели и учители във Великобритания излязоха на протест в четвъртък и петък с искания за повишаване на заплатите им и за осигуряване на по-добри условия на труд, съобщи AP. Стачкуващите блокираха входовете на пощенски служби, университети и училища в рамките на един от най-големите трудови протести през тази година. Протестът съвпадна с "Черния петък". Пощенските служители ще стачкуват още шест дни преди Коледа.

Хиляди служители на британските железници от месеци протестират с искания за по-добри заплати и условия на труд, като на 22 ноември синдикатът RMT обяви, че стачката ще продължи и през следващите два месеца. Това гарантира проблеми с придвижването на Острова по време на коледните и новогодишните празници, посочва Ройтерс.

Стотици служители на компанията за сигурност G4S ще стачкуват в рамките на 48 часа в началото на декември с искания за по-високи заплати. Синдикатът GMB, който ги представлява, посочи, че протестът може да доведе до недостиг на пари в брой по време на коледните празници.

Хиляди държавни служители планират да протестират поне месец от края на ноември до коледните празници заради продължаващите спорове с властите за увеличението на работните заплати.

Безпрецедентна стачка от 15 до 20 декември готвят медицинските сестри с искания за по-високи заплати. Според официални данни от 2010 г. досега реалният доход на медицинските сестри във Великобритания е намалял с 20%.

Най-голямата верига за търговия на дребно в страната и най-големият частен работодател - Tesco, предлага на служителите си авансови плащания в опит да смекчи удара на повишаващите се цени. Работещите за компанията 280 хил. души ще могат да получават по-рано до 25 на сто от парите си по договор срещу минимална такса.

Аутсорсинговата компания Mitie предлага на нископлатените си служители допълнителна подкрепа на обща стойност 10 млн. лири (12 млн. долара), включваща еднократни бонуси, отстъпки при пазаруване и възможности за вземане на заеми срещу бъдещи заплати.

Германия

Най-големият синдикат в Германия IG Metall договори миналата седмица повишаване на заплатите в сектора на миннодобивното дело и енергетиката с 8 на сто, което до неотдавна би било смятано за сериозен успех, но при официално отчетена инфлация от 11,6 на сто на годишна база се оказва, че доходите изостават спрямо ръста на цените.

Volkswagen договори тази седмица повишение на заплатите на 125 хил. свои служители в Западна Германия с 8,5 на сто в рамките на две години, което е под нивото на инфлацията, но над това, което повечето работодатели предлагат.

Синдикатът Verdi договори миналата седмица увеличение на възнагражденията за 18 хил. служители на енергийната компания RWE, включващо еднократно плащане от 3000 евро и ръст на надниците с 6 на сто от 1 февруари.

Lufthansa и синдикатът на кабинните служители се разбраха за повишаване на заплатите на 19 хил. души, а Audi предлага еднократни необлагаеми компенсации, но не и по-високи заплати.

Франция

Два синдиката подготвят мащабни протести в Air France от 22 декември до 2 януари, което би съвпаднало с коледните и новогодишните празници и би затруднило сериозно пътуванията. От синдикатите настояват за ръст на заплатите и подобряване на условията на труд.

Септември и октомври в страната преминаха под знака на протестите в много рафинерии, което доведе до недостиг на горива и принуди властите да вземат крути мерки. Към началото на ноември около 45 на сто от капацитета на рафинериите все още не беше възстановен, но снабдяването постепенно се подобри.

В края на октомври енергийната компания EDF подписа формално споразумение с всички синдикати, представляващи нейни служители, за повишаване на заплатите. Суми и проценти не бяха съобщени.

Испания

Хиляди испанци изпълниха на 3 ноември емблематичния централен площад на Мадрид с искания за по-високо заплащане на труда. Това беше първият масов подобен протест в страната от началото на ръста на цените през годината.

Стачка на шофьорите на камиони почти блокира страната в началото на есента, но планиран за 15 ноември протест беше отменен, след като организаторите му се оплакаха от постоянен натиск от държавни служители, други синдикати и медии.

Служителите на Azul Handling, компанията, обслужваща Ryanair на 22 летища в страната, бяха планирали серия от 24-часови протести за по-добри условия на труд между 28 октомври и 8 януари, но ги отмениха, без да дават обяснение.

Синдикатът, представляващ продавачите в магазините на Zara, обяви двудневна стачка на 24 и 25 ноември, съвпадаща с черния петък, в "родния" град на компанията - Ла Коруня. От профсъюза, които планират и други протести, искат увеличение на заплатите с 500 евро месечно до 2025 г.

Португалия

Хиляди лекари, медицински сестри, учители и държавни служители протестираха миналата седмица с искания за увеличение на заплатите под натиска на галопиращата инфлация. Протестът беше организиран седмица преди окончателното гласуване на бюджета на страната за 2023 г.

Служителите в завода на Volkswagen Autoeuropa, един от най-големите износители на страната, стачкуваха по няколко часа на 17 и 18 ноември в началото на смените си с настояване за извънредно повишение на заплатите заради инфлацията.

Австрия

Работещите в металообработващата промишленост договориха в началото на месеца годишно увеличение на заплатите със 7 на сто, което е над нивото на официалната инфлация от 6,3 на сто.

Преговорите са добър знак за други сектори в страната, която има сериозна традиция в колективното договаряне и годишното увеличение на заплатите за предотвратяването на синдикални протести.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 26.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още