IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спешна роботизация и „внос“ на хора компенсират липсата на кадри у нас

Необходима е бърза преквалификация на човешкия ресурс у нас, каза Надя Василева

14:05 | 25.04.23 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Работодателите страдат от липсата на кадри на пазара в България и не могат да запълнят своите работни позиции. Необходима е много спешна дигитализация, роботизация и въвличане на технологии в процесите, за да се компенсира липсата на хора. Това каза Надя Василева, председател на Българска конфедерация по заетостта, в предаването „В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria 

Василева подчерта и необходимостта от бърза преквалификация на човешкия ресурс и привличане на неактивните прослойки от населението, които нито работят, нито учат.

„Липсата на кадри може да се компенсира и чрез целенасочен внос на хора от трети страни...За съжаление, украинските граждани не са достатъчни, за да запълнят отворените работни места, много повече мигранти ни трябват…Апелираме по-лесно да се случват нещата с вноса на кадри отвън”, подчерта Василева.

Според нея може да се обърне специален поглед върху по-възрастното население у нас. Това са хора с изградени навици, които могат да работят не само на пълен работен ден, но да им се предоставят възможности и за по-малко работни часове.

„Трябва да започнем да живеем с идеята, че не само ученето е за цял живот, но преквалификацията също трябва да бъде такава”, каза още Василева.

Тя посочи, че има световна тенденция хора на висока позиция и специалисти да решат да спрат да се занимават със своята работа и да се фокусират върху това да развиват своето хоби на някаква по-ниско платена работа, дори нещо, свързано с физически труд.

По думите на Василева възнагражденията на служителите в България растат и не са спирали да растат. „Дори сега в някои сектори се регистрира и 20% ръст спрямо миналата година. Друго нещо, което виждаме е, че много хора променят работните си места точно поради това, че според тях имат неадекватно заплащане”, коментира събеседникът.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 25.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 1 година
'Българска конфедерация по заетостта' - и такова ли има?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още