IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за пазара на труда в САЩ изпратиха противоречиви сигнали

Свободните работни места са се увеличили, но безработицата също

18:50 | 02.06.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Данните за пазара на труда в САЩ, публикувани днес, петък, изпратиха противоречиви сигнали за май. Свободните работни места са се увеличили, но безработицата също, което дава на представителите на Федералния резерв още причини да сложат пауза на увеличаването на лихвите, съобщава Bloomberg.

Свободните работни места извън земеделския сектор са се увеличили с 339 хил. миналия месец след възходяща корекция до 294 хил. работни места за април, показаха данните на Бюрото по трудова статистика в петък. Нивото на безработица се е повишило до 3,7%, а растежът на заплатите се е забавил.

Ръстът е широкообхватен, отразявайки увеличения в професионалните и бизнес услугите, държавната администрация и здравеопазването.

Пазарите реагираха на ръста в работните места, като доходността по държавните облигации скочи след доклада. Трейдърите повишиха залозите си, че Фед ще вдигне лихвите до края на юли. Залозите за юни също нараснаха, макар че инвеститорите все още по-скоро клонят към пауза.

Централните банкери обаче ще вземат предвид и ръста при безработицата, който е най-големият за един месец от април 2020 г. Общо 440 хил. души са изгубили работата си през май, което е най-големият месечен ръст и от началото на пандемията.

Въпреки че търсенето на работна ръка остава устойчиво, не е ясно колко дълго ще продължи то. Тъй като кредитната криза заплашва да спре експанзията и все повече компании планират да съкратят служители, ръстовете при броя на новоназначените и заплащането може да се забавят значително през следващите месеци.

Данните за работните места са един от последните големи доклади, които централните банкери ще получат, преди да се съберат на 13 юни за двудневна среща. Същата сутрин ще стане ясен и индексът на потребителските цени за май.

Коефициентът на участие на работната сила – делът на населението, което работи или търси работа – остава непроменен на равнище от 62,6%. За тези на възраст 25-54 години той се повишива до най-високото ниво от 2007 г. насам, ръководен изцяло от жени.

Средните почасови доходи са нараснали с 0,3% през май след ревизирани надолу 0,4% месец по-рано. На годишна база те са се увеличили с 4,3%, което съответства на най-малкото увеличение от средата на 2021 г.

В тревожен знак за търсенето средната работна седмица е спаднала до 34,3 часа, най-ниския брой от април 2020 г. Работодателите са склонни да намаляват часове, преди служителите да го правят, когато икономиката започне да отслабва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още