IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

51% от учените и инженерите в България са жени

В ЕС има близо 7,3 млн. жени учени и инженери – 41% от заетите в сферата на науката

14:14 | 12.02.24 г. 3
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

България е сред страните в Европейския съюз (ЕС) с най-висок процент на жени учени, става ясно от данни на Евростат, публикувани по повод Международния ден на жените и момичетата в науката, който се отбелязва на 11 февруари.

През 2022 г. в ЕС е имало близо 7,3 млн. жени учени и инженери – с 310 500 повече, отколкото през 2021 г., сочат данните.

Жените учени са 41% от всички, като най-много са в сферата на услугите – 46%, докато в производството съставляват само 22% от общия брой.

Сред държавите членки има големи разлики в пропорциите при разпределението на жените учени през 2022 г. В Дания и Литва те са 52% от заетите в сектора, в България – 51%. Същевременно в Унгария и Финландия те са значително по-малко – 32%, а в Германия – 34%.

Понятията „учени“ и „инженери“ обхващат заетите в областта на науката и технологиите. Те обхващат работещите в професии, отговорни за систематичното създаване, развитие, разпространение и прилагане на научни и технологични знания, независимо от нивото на обучение. Тази категория включва и други професии като техници или свързани с тях специалисти, уточняват от европейската статистическа служба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
cyclop
преди 2 месеца
До: Tikva007 Хахах и аз си помислих същото, като видях поредното долнопробно сексистко заглавийце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Tikva007
преди 2 месеца
*България е сред страните в Европейския съюз (ЕС) с най-висок процент на жени учени* - А какъв процент от научните разработки и открития в ЕС се падат на женската наука на България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
odysey
преди 2 месеца
Жената учен е като морското свинче! То нито е морско, нито е свинче, както и тя нито е учен, нито е жена в пълния смисъл на думата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още