IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Вече не искаме да зависим от руския газ

Диверсификацията е възможна в по-кратък срок, отколкото си представяхме, каза италианският премиер

16:59 | 17.04.22 г. 14
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европа може да ограничи зависимостта си от руската енергия чрез диверсификация "в сравнително кратък срок", заяви италианският премиер Марио Драги в интервю за в. "Кориере дела Сера", цитирано от БТА.

"Вече не искаме да зависим от руския газ, защото икономическата зависимост не трябва да се превръща в политическо подчинение", каза той. "За да постигнем това, трябва да диверсифицираме енергийните източници и да намерим нови доставчици", посочи Драги.

За да се откъсне от руската енергия, италианската "Ени" подписа по-рано този месец споразумение с алжирската "Сонатрах" за получаване на допълнителни 9 млрд. куб. м газ до следващата година и през 2024 г. "Други страни ще ги последват", каза Драги. "Диверсификацията е възможна и осъществима в сравнително кратък срок, по-кратък, отколкото си представяхме само преди месец", смята той. 

В настоящия момент Русия доставя около 40 на сто от природния газ на Италия и 45 на сто от вноса на газ в ЕС.

Марио Драги заяви също така, че предложението на Италия за въвеждане на таван на цената на природния газ "получава подкрепа" в ЕС. Блокът се съгласи да прекрати вноса на въглища в началото на април и има натиск това да се разпростре и върху петрола и газа.

"Европа продължава да финансира Русия, като купува петрол и газ, наред с други неща, на цена, която няма връзка с историческите стойности и производствените разходи", каза Драги. 

На въпрос за зимата и риска от забавяне на промишленото производство, ако има недостиг на газ, Драги отговори, че Италия е добре позиционирана с газ в хранилищата и нов газ от други доставчици.  

"Дори и да се наложи да се предприемат мерки за ограничаване на емисиите, те ще бъдат леки", каза той и добави, че те ще включват намаляване на отоплението с 1 до 2 градуса и подобни промени, когато става въпрос за климатици. 

Драги каза също, че целта ще бъде бързо да се инвестира в източници на възобновяема енергия. "Досега пречката беше основно от бюрократичен и разрешителен характер", каза той. "Повече не можем да си позволим този тип вето", смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 6
cyclop
преди 2 години
На германците вече им "препоръчаха" да внимават с топлите душове... Що да хабим енергия, като може да "накажем Путин" Хеехехе как има да го наказваме като дойде есента, цяла Европа ще го наказва със самобичуване... От зори до мрак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
"Дори и да се наложи да се предприемат мерки за ограничаване на емисиите, те ще бъдат леки", каза той и добави, че те ще включват намаляване на отоплението с 1 до 2 градуса и подобни промени, когато става въпрос за климатици. .............направо нема да го усетат ...дебелия ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
юрист
преди 2 години
Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен смята, че западните санкции все повече подкопават руската икономика и дефолтът е само въпрос на време. Това мнение тя изрази в неделя пред вестник BILD am Sonntag. С всяка седмица санкциите разяждат все по-дълбоко руската икономика: износът на стоки за Русия се срина със 70%, каза фон дер Лайен. Тя твърди, че стотици големи компании и хиляди експерти напуснаха страната, а БВП в Русия, според текущите прогнози, ще намалее с 11%. Според нея държавният фалит на Русия е само въпрос на време. По данни на руското министерството на финансите към 1 февруари 2022 г. външният публичен дълг на страната възлиза на $59,5 млрд., включително дълг по външни облигационни заеми от $38,97 млрд. Общо Руската федерация има 15 активни облигационни заеми с падеж от 2022 до 2047 г. БТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
юрист
преди 2 години
''...."Вече не искаме да зависим от руския газ, защото икономическата зависимост не трябва да се превръща в политическо подчинение",...'' Това е квинтесенцията на отказа на ЕС от ползване на руски природен газ. Всички държави в Европа го разбраха и никоя от тях не иска да изпада в положението на Украйна, само защото на един луд неонацист в кремъл му се харесва да води нападателни завоевателни агресивни войни със съседните си държави с цел завладяване на тяхната територия, унищожаване на държавността им и физическото унищожаване на нацията им. Лудият трябва да бъде обуздан, а предвид фактът, че алчното око го затваря само пръстта, е ясно какво може да бъде продължението...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още