IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се разбере ли ЕС за таван на цената на природния газ?

Има други мерки за намаляването на цената на газа, включително и отвързването ѝ от нидерландската TTF

10:47 | 30.09.22 г. 6
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Водени от Франция, Италия и Полша, 15 държави от Европейския съюз (ЕС), сред които и България, се обърнаха към Европейската комисия с искане да бъде наложен таван на цената на природния газ като начин общността да се справи с инфлационния натиск. Но срещу идеята са Германия - най-големият вносител на газ в рамките на ЕС, както и Нидерландия и Дания. Това поставя под въпрос одобрението на мярката.

Идеята ще бъде дискутирана по-късно днес (30 септември) по време на заседанието на енергийните министри от общността, което ще се проведе в Прага. Сред мерките за решаване на енергийната криза са реформи на енергийните пазари и на ценообразуването на електроенергията, публикувани по-рано през месеца.

Европейската комисия има и свое становище по казуса с цената на газа, в което изразява съмнения, че подобна мярка може да ограничи потоците на природен газ към Европа, посочва Ройтерс. В документа от Брюксел коментират, че има и други мерки, които да потиснат цената на природния газ в Европа.

В момента страните от ЕС могат да привличат газ от конкурентните глобални пазари, но на тях другите купувачи може да са склонни да плащат цена над предела на ЕС, тоест доставките към общността може да бъдат засегнати. Нещо повече - в момента доставките на руския природен газ, срещу който са насочени санкциите основно, са толкова малки, че таван трудно ще повлияе върху цената като цяло.

Алтернатива на тавана на цената на газа е промяна на бенчмарка, към който са обвързани доставките по много договори за газ - втечнен или тръбен - на нидерландската борса TTF. Но намаляването на доставките на руския природен газ направи търговията изключително волатилна и така цената на втечнения газ например се оказва по-висока от тази в други региони на света.

В европейската индустрия настояват за ценообразуване, което да отговаря в по-голяма степен на търсенето и предлагането на втечнен газ. Успехът на схемата обаче ще зависи основно от желанието на бизнеса на първо място да я разработи, а на второ - да започне да я използва.

Като начин за намаляване на цената на газа са сочени още водене на преговори с "надеждните" доставчици, както и общите покупки на газа. Срещу общите покупки доскоро се обявяваше Германия. Тя, благодарение на големите количества, които купува, се възползва от големи отстъпки и се опасяваше, че те могат да бъдат "изядени" при съвместни покупки. Със спирането на газа от "Газпром" обаче Берлин може да бъде и по-благосклонен към подобна мярка.

Тази сутрин цената на природния газ се стабилизира на ниво около 204 евро за мегаватчас. В началото на седмицата суровината поскъпна с около 10% след експлозиите, разрушили три от тръбите на проекта "Северен поток". Подозренията на ЕС са за умишлени действия, а опасенията са, че ремонтът може да продължи години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: doba няма да коментирам измислените (лъжливите) цифри които си написал, щото ти във всеки коментар пускаш по някоя нова руска лъжа, но поне разбра че руски газ все още има по Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
doba
преди 1 година
До: khao, приятел, чичко Бойко(нашата страна) го построи за 3$ млрд, а вече е авансиран за 0.7$ млрд за 2г (как са се оправили с парите нямам идея) :) НО си остава 100% БГ собственост :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Даже гледам цената на газовата борса върви плавно надолу ... На никой не му пука ,че няма вече СП1 и СП2 и Ямал ... Туканка нали ривеше и се премяташе по баламатума един държател на рассийски акции , какво щяло да стане , когат рассийката спре газчицата на ЕС ... Ами те , нищо особено не стана ... Малко инфлация , за да направим спекула , и пак така както преди ... :))) ... Импе , да не се фърлиш от панелката в Обеля , животът не свършва с едни газзови акции ... Ще ти намерим достойна работа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: doba ... Въведе ли го ЕС , ще го въведе Китай , Япония и Ю.Корея ... От една страна таванът е добре за газодобиващите и продаващи държави , щото ще съхрани индустрията им жинеспособна . Аз съм против таван , щото сегашните цени изстриват безвъзвратно обеми газ от пазарът . Това мен и Грета ни устройва ... :))) ... Който се прехвърли от газ на ВЕИ , повече няма да се върне ... В цели държави това е необратима вече тенденция , да изчезва отоплението на газ ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: doba по тръбата която Мутрата им построи и хариза с бюджетни пари... ква газ тече според теб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 1 година
То хубаво ще го въведе, ама за кого? За Норвегия, Катар, Австралия,хАмерика?.. Щото русски май вече няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още