IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия планира смяната на горивото за АЕЦ "Запорожие"

Информацията какво се случва с ядрената централа е противоречива

12:03 | 13.10.22 г. 29
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Включването на АЕЦ "Запорожие" към руската енергийна мрежа вече е в ход, нужен е обаче известен преходен период, коментират от "Росенергоатом" пред руската информационна агенция ТАСС. Преди дни руският президент Владимир Путин подписа указ, с който признава централата за руска собственост.

Руските експерти смятат и да сменят горивото, използвано в украинската централа, когато сегашните запаси от гориво се изчерпят. Тя е една от малкото в Европа, която използва горивото на Westinghouse, макар че реакторите са руска технология.

Петро Котин, директор на украинския оператор на централата "Енергоатом", коментира пред Ройтерс, че новината за смяната на горивото е фалшива. Никак не е лесно да се смени горивото - само подготовката изисква три години, коментира той. В централата вече преминаха по този път, заменяйки руското гориво с това на Westinghouse.

Запорожката АЕЦ е окупирана от руски военни от март насам. В нея все още работят служителите на украинския оператор "Енергоатом". Русия и Украйна взаимно се обвиняват за извършване на ракетни удари по инфраструктурата на централата. Целта на руснаците, разрушавайки връзките с енергийната система на Украйна, е да пренасочи произведената електроенергия към Крим и руската енергийна мрежа.

Доскоро в Запорожката АЕЦ в работен режим беше само шести блок, който периодично беше изключван заради обстрелите. Тогава в централата заработват дизелови генератори, които да гарантират охлаждането на реакторите и избягването на ядрен инцидент. Според руските коментари обаче всички блокове са в студен режим в момента.

Заради напрежението Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) изпрати мисия в централата и в своя доклад след това поиска изграждане на зона за сигурност около нея. Но в Русия не приемат това искане. Пред държавната телевизия "Россия 24" назначеният от Кремъл за губернатор на Запорожката област Евгений Балицки коментира, че това може да стане едва, когато фронтовата линия бъде отдалечена на 100 километра от централата.

Преди това изтеглянето на военните от централата, за които представителят на Русия в ООН Василий Небензя поиска доказателства, че са там, е невъзможно, категоричен е Балицки. "Нужно е да се договаряме от позицията на силата", категоричен е представителят на руската администрация в окупираната територия.

Според него и включването на АЕЦ "Запорожие" към енергийната система е преждевременно, защото първо трябва да бъде гарантирана сигурността на централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 13.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

9
8
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... Викаш денацифицират централата скотовете ... от крадци на съдомиялни и санитарен фаянс толкоз ... Щом те са без ток и другите да са ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... Айде нов герой с пробити опорки ... :))) ... около 16% от вносът на уран в Усато е рассийски ... Това как кореспондира с "Уестингхаус произвежда горивото си с руски уран" ... онова за 25г даже нема да го коментирам ... Ти да не си загрял снощи в клубчето на *** и са си доприпкал да плещиш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
baybay11
преди 1 година
Мога да усложня леко въпросът си- ако си купите 1 хляб в магазина, платите продажната му цена на дребно, кой става собственик на конкретно този хляб- 1. Магазинера, който ви го е продал.2 Производителя на брашното, от което е направен хляба 3. Купувачът на хляба;D И ако отговора е 1 и 2, защо аджеба се връщате вкъщи с един ЧУЖД хляб в чантата, че и на всичко отгоре го изяждате- т.е. унищожавате безвъзвратно вещта- право, което има само собственика й;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 И още нещо- хайде сега, ''великите'' руски юристи да обясните - ако си купите 1 хляб в хлебарницата, която си има фурна за изпичането му, платите продажната му цена на дребно, кой става собственик на хляба- Вие или фурнаджията, който го е създал;0 Облигационното право го нямате за нищо в русия- затова сте и на тоя хал;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 За обратно изкупуване се иска законосъобразното съгласие и на двете страни, което в случая липсва, а съгласно правната теория/и изтично вписана и в нашия ЗЗД- чл.26 от него/, ''сделката'' е нищожна- не поражда правно действие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
До: zelka007 не ве зелков, това е помощ в процеса по декомунизация на Украина. Все пак е недемократично да се произвежда ток в тоталитарни централи. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
Приеми го като обратно изкупуване - поне от 25 години Уестингхаус произвежда горивото си с руски уран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
Хаха ... тия освен реколтата , желязната руда , тракторите , съдомиялните машини , санитарният фаянс ... са ще окрадат и ядреното гориво на хората ... Нема друга такава държава ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още