IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският ВЕИ сектор отчита рекордни печалби за 2021 г.

През 2020 г. са създадени рекордните 172 нови компании, свързани с възобновяемата енергия, сочи нов анализ

19:05 | 23.11.22 г. 9
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Секторът на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в България отбеляза рекорден ръст на нетната печалбата от 60,4% през 2021 г., достигайки ниво от 284,5 млн. евро, става ясно от ежегодния анализ на индустрията, изготвен от SeeNews и Адвокатско дружество “Гугушев и партньори”.

Благодарение на повишеното търсене на алтернативни енергийни източници, както и покачването на цените на електроенергията, оперативните приходи в сектора нарастват с 41% до 1,5 млрд. евро през 2021 г.

Динамичността в броя на новосъздадени компании очертава нов пик, постигнат през 2020 г., когато са създадени 172 нови ВЕИ компании, а през 2021 г. – 153 броя. Тези цифри почти съвпадат с отчетените в периода 2008-2012 г., когато инвестиционната активност в сектора на възобновяемата енергия в България процъфтява.

След стагнацията отбелязана през 2020 г. в броя на заетите, през 2021 г. служителите в сектора се увеличават с 3,1% до 5 058 души. Сегментът на строителство, инженеринг и/или разработване на ВЕИ проекти бележи най-голям ръст в броя на служителите – 26,6% в сравнение с 2020 г. Това увеличение потвърждава тенденцията за засилен интерес към алтернативните източници и изготвянето на проекти в последните години. 

Що се отнася до разходите за заплати на ВЕИ компаниите, през 2021 г. те са се увеличили с 18,5%. Осигурителните вноски на бранша следват тенденцията и също са се увеличили с 11% на годишна база. Прави впечатление, че разходите за заплати и осигурителни вноски изпреварват ръста на заетостта в сектора.

Германия и Италия продължават да бъдат водещите чуждестранни инвеститори в сектора на възобновяемата енергия в България, като близо една от всеки три компании има германска или италианска компания майка. Същевременно, италиански инвеститори не са направили нито една нова инвестиция през 2021 г., докато Германия отбелязва една. Топ 10 на чуждестранните инвеститори се допълва от компании от Австрия, Чехия, Гърция, Люксембург, Унгария, Франция, Кипър и Турция. 

Докладът включва задълбочен финансов анализ, обхващащ тригодишния период 2019-2021 г., преглед на промените в  нормативната рамка, както и информация за възможностите за финансиране на ВЕИ проекти на европейско и национално ниво.

Анализът обхваща 1 869 местни компании, занимаващи се с експлоатация, поддръжка, строителство, инженеринг и/или разработване на проекти за електроцентрали, генериращи възобновяема енергия, както и с производство на батерии, двигатели, турбини и друго оборудване за възобновяеми енергийни съоръжения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Ivel... Също предубедено , нямаш дотации у нас за да си монтираш ФЕЦ на покрива за собствени нужди ... Всичко си плащаш - от проекта , материалите , компонентите , до узаконяването ... Загубата на капацитет въобще не е в такива граници . Ти и след 30г пак ще получаваш ток от тези панели , и то приличен % . Но в повечето случаи , няколко години преди края на експлоатационният период според производителя , повечето потребители ги заменят с ново поколение . Има силен вторичен пазар ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: onezero007... Говориш предубедено , без да си виждал в действие такава инсталация ... :))) ... Разпитай познати , все някой има някъде вече с инсталирани фотоволтаици за собствени нужди ... Продаването на ток на държавата е доста сложна процедура , в масовият случай всичко ток от панелите е за собствени нужди ... В зависимост от това колко е голяма инсталацията и какъв % от нуждите ти покрива се изплаща за 2-3 до 6 макс години , както е написал data . Дори и в облачен ден генерира ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Ivel
преди 1 година
Без държавни дотации, тоест отнемане на публични средства от други реални сектори в полза на ВЕИ, няма никакъв смисъл да инвестирате във фотволтаици. Ако сам си плащаш инвестицията е напълно безмислено да чакаш 10+ години да си върнеш инвестицията и да започнеш да печелиш. След 10 години всичко ще бъде амортизирано и КПД на панелите ще е поне с 30 % надолу в най-добрият случай. Отделно ще имаш поети рискове от пожар, и друго свързано с монтажа. Работи се с куча марка материали. Няма смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
data
преди 1 година
До: onezero007 Фец за собствени нужди има възвращаемост между 4-6 г при сегашните цени на ел. енергията . Не случайно масово промишлени предприятия инвестират във ФЕЦ . Последно Алкомет обяви ,че ще изгражда централа от 2 Мгв/ч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
onezero007
преди 1 година
До: zelka007// ВЕИ-тата и конкретно волтаиците така са замислени, че никога да не се изплатят, затуй всеки мошеник дето се занимава с ВЕИ търси или да го направи с публични средства, по някоя програма или е "инвеститор" дето е договорил петорна цена на тока си. За физически лица или малки фирми, това нещо става само за лятото да върти друг някой климатик, зимата няма да спести никакво дизелово гориво, защото почти няма слънце, ако някой има излишни пари може да го направи, за всеки случай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver... Злобарче , мога да ти дам пример , на който съм пряк свидетел , колко е добра и смислена зелената технология и действително пести пари , в случая около 5-6 тона дизелово гориво на година за отопление , и за период от 20 години ще пести 20-25% от сметките за ток . А цялата инвестиция , ще се изплати за 2-3 години при сегашните цени от около 500лв за МВтч . И сградата е постоянно топла ... :))) ... Пък колкото и да се меткате по баламатума , все повече ще стават тези инсталации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
До: zelka007 Говори ми. Банката взе апартамента на баба ми, защото го ипотекирах, за да купя акции на Газпром. Сега съм под наем с нея, двустаен ново строителство, 2 климатика - 210 лв за ток...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 година
"Зеленикаквата сделка" е предназначена за консумиране от формени идьотти. Цялото разиграване е заради постигането на две-три важни цели - първо, смъкване на много стотици милиарди долари буквално от въздуха, второ, ликвидиране на посевите със слабоумни зелки, колкото повече, толкова повече. Разиграването на театрото с климатичните промени е измамата на хилядолетието: https://armstrongeconomics.com/world-news/climate/why-climate-change-is-a-fraud/?fbclid=IwAR26-CsOdvMN3sAIi73zBdLGSeCRDcytjfqcZd
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
Нормално , всеки иска фотоволтаици на покрива ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още