IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа внася рекордни количества втечнен газ и от Русия

През първите десет месеца на годината страните от ЕС активизираха вноса на втечнен газ, за да попълнят липсата на руски тръбен газ

11:32 | 29.11.22 г. 12
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Вносът на втечнен газ от Русия в Европа за първите десет месеца на годината се увеличава с 42% до 17,8 млрд. куб. метра, съобщава Financial Times. Тези обеми са рекордни, но съставляват около 16% от общия внос на втечнен газ в европейските страни за този период, като делът на руския втечнен газ намалява спрямо предходните години.

През периода в страните от ЕС са внесени рекордните към 111 млрд. куб. метра втечнен газ, което е ръст от 70%, сочат данните на Refinitiv. Основен доставчик е САЩ с дял от 42% от доставките.

В същото време доставките на тръбен газ от Русия намаляват съществено - с около 62,1 млрд. куб. метра. Но увеличените доставки на втечнен газ все пак показват, че Европа е бавна в прекъсването на зависимостта си от Русия по отношение на вноса на енергоресурси. Основните пазари на руския втечнен газ са Франция, Белгия, Испания и Нидерландия.

Основният производител на руския втечнен газ е съвместната компания "Ямал СПГ", в която мажоритарен собственик е руската "Новатек". Акционери са френската Total, китайската CNPC и китайския суверенен фонд.

През 2020 г. страните от ЕС и Турция, тоест европейския пазар на Русия, купиха 17 млрд. куб. метра втечнен природен газ. През 2021 г. обаче тези количества бяха намалени до 14 млрд. куб. метра и това беше част от руската стратегия да остави ЕС без достатъчно резерви от природен газ, защото обикновено втечненият газ се продаваше чрез търгове през специална електронна платформа и балансираше тръбните доставки.

Ниските нива на запълняемост на газохранилищата в Европа през есента на 2021 г. доведоха до първия натиск на пазара и през декември 2021 г. цената на суровината вече започна да прехвърля 100 евро за мегаватчас. През януари 2022 г. вече беше надхвърлено нивото от 2000 долара за 1000 куб. метра, или малко над 180 евро за мегаватчас.

След началото на войната в Украйна през февруари цената на природния газ трайно се задържа над 100 евро за мегаватчас, а през август бяха достигнати и рекордните 350 евро за мегаватчас. След това обаче търговията се успокои на фона на необичайно топлата есен и пълните догоре газохранилища в Европа. В момента на нидерландската борса TTF природният газ се търгува за 127 евро за мегаватчас.

Европейската комисия (ЕК) предложи таван на цената на газа от 275 долара за мегаватчас, но механизмът още не е одобрен от страните от общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 14
khao
преди 1 година
как се вика когато заглавието няма абослютно нищо общо със статията! Фейк нюз, още в първия абзац се казва че количествата руски газ намалява спрямо предишните години... е как тогава са рекордни? а под заглавието ни подготвя за фейка, всъщност са внесли (минало време)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
Няма никакво значение откъде Европа внася газ. Има значение на каква цена го внася, защото за индустриалната западна част на Европа газът е основен компонент и като енергия, и като суровина в цената на произвежданите стоки и услуги. Неконкурентната и дори непосилна цена на европейската продукция ще унищожи производителите, а от там и цялата европейска икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още