IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Христов: Декарбонизацията трябва да се случи чрез бавен преход

Газът и ядрената енергетика трябва да са с приоритет пред елекроенергията от другите изкопаеми гоирва

16:34 | 03.02.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Имаме ясна цел за декарбонизация за 2030 - 2050 година. Знаем какви са целите и как да ги постигнем, като това трябва да се случи чрез плавен преход", заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на 9-та Министерска среща на Консултативния съвет на Южния газов коридор в азербайджанската столица Баку. Той изтъкна, че газът и ядрената енергетика са преходни горива, които трябва де ползват с приоритет спрямо другите изкопаеми горива.

Изградените газови връзки и терминали за втечнен газ също са инвестиция в зеленото бъдеще, защото могат да бъдат използвани за пренос на зелен водород в бъдеще, заяви още Христов, цитиран от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

"България работи активно със съседните държави за постигане на стабилност и диверсификация на доставките на газ", коментира още Росен Христов, посочвайки за пример интерконектора с Гърция, началото на строителството на новата газова връзка със Сърбия, както и подписаното споразумение с турската държавна компания Botas за ползване на техните терминали за втечнен газ.

"Тези проекти са от полза не само за България, но и за доставките на газ в целия ни регион", допълни Христов.

Той припомни и за представения пред Европейската комисия проект за солидарност за надграждане на съществуващата инфраструктура на България, Румъния, Унгария и Словакия, чиято цел е да удвои капацитета за пренос на газ от Азербайджан и втечнен газ от Гърция и Турция до Югоизточна и Централна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
Казано е и доказано че, "На когото му е слаб умът, да му е як гърбът!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
"Р. Христов: Декарбонизацията трябва да се случи чрез бавен преход". Малка корекция: Планомерен, постепенен, систематизиран и уравновесен трябва са е ТОЗИ преход. "Бавен", не е нито вярната, нито точната думичка. Действат на "юруш", "мислят" със стереотипи, не планират, водят се от сбъркана политкоректност, а не от техническа компетентност карат я на парче и се чудим, защо резултатите лоши. АМИ ИМЕННО ПО ТЕЗИ ПРИЧИНИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още