IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работи ли се в ЕС за ембарго на руския газ?

Германия няма никакъв проблем със забрана за внос на природен газ от Русия, коментира Роберт Хабек

13:23 | 24.02.23 г.
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Германия няма проблем да бъде забранен вносът на руски природен газ, каза министърът на икономиката Роберт Хабек на фона на невъзможността страните от общността да постигнат единство по 10-ия пакет със санкции срещу Русия, цитиран от Ройтерс. Неговият коментар е донякъде изненадващ, тъй като допреди няколко месеца дори само коментари за спирането на руския газ предизвикваха паника на пазарите и цена на суровината от 350 евро за мегаватчас.

Това се случи в края на август, когато "Газпром" спря доставките по "Северен поток 1" заради планиран, но обявен в последния момент, ремонт. Доставките така и не бяха възобновени след взривове, които разрушиха три от четирите тръби на проекта. Но оттогава и цената на природния газ на европейските борси тръгна надолу - в последните дни търговията на нидерландската борса TTF трайно остава на ниво около 50 евро за мегаватчас.

Означава ли обаче коментарът на Хабек, че в Брюксел се дискутират нови санкции в енергийния сектор на Русия? От месеци Украйна настоява да има ограничения за ядрения сектор, въвеждането на които обаче изглежда доста невероятно. Категорично против е Унгария, която от години работи по проект за изграждането на нови ядрени мощности с руската "Росатом". В Европа има няколко държави с реактори по руски технологии и за всички тях санкции биха затруднили работата, макар че според анализи блоковете могат да продължат работата си - с алтернативно гориво и алтернативни доставчици на резервни части.

Що се отнася до газа, от месеци руските доставки вече нямат същата тежест в ЕС - от над 40% дял във вноса към края на 2022 година доставките от "Газпром" са вече около 7% от общия внос. Още през пролетта "Газпром" спря да доставя газ за силно зависимите към този момент България и Полша. Но и двете държави в следващите месеци успяха да намерят нужните алтернативи - втечнен газ, а в случая с Полша и още газ от Норвегия през тръбопровода Baltic Pipe, който скоростно беше въведен в експлоатация.

Германия също вече не разчита на руските доставки, коментира още Роберт Хабек. Страната беше най-големият пазар на "Газпром" с годишни доставки от около 50 млрд. куб. метра. Днес обаче страната купува все повече втечнен газ, след като буквално за месеци изгради два плаващи терминала за втечнен газ. От години Берлин обмисляше този ход, но винаги плановете оставаха назад на фона на изгодните условия, при които страната получаваше тръбен газ от Русия.

Така че от гледна точка на най-голямата европейска икономика ембарго на руския газ е приемлив вариант за санкции срещу Москва. Друг голям пазар - Италия, също направи необходимото за пълната си независимост от руските доставки, подписвайки договори за доставка от Алжир и други африкански държави. Вероятно това ще отнеме още малко време, но процедурата е в ход.

Роберт Хабек признава, че все още има държави, особено в Източна Европа, които са много зависими от руските доставки и едва ли ограничение на ниво ЕС ще бъде прието единодушно, каквито са правилата.

Пример за това отново е Унгария. Докато всички европейски държави търсеха алтернативи, премиерът Виктор Орбан договори допълнителни количества природен газ от "Газпром", които страната получава през "Турски поток" и територията на България. Будапеща все пак участва в инициативата за увеличаване на доставките на газ от Азербайджан, обявена по време на посещението на президента Илхам Алиев в България.

Ситуацията със санкциите срещу Русия в момента са на такъв етап, че всяко предложение може да срещне съпротива, дори и от големите партньори на Украйна. Според медийни публикации например всичко в 10-ия пакет е договорено - санкции срещу четири банки, физически лица и т.н, а единственият спор е по отношение на забраната за внос на синтетичен каучук (петролен продукт), срещу която се обяви Полша. И реално Варшава е против, защото изключенията са толкова много, че смисълът от ограничението се губи.

Затова и германският икономически министър е категоричен - по-добре сега е да се обърне внимание на затваряне на "дупките" на санкциите, отколкото да се разширяват (понякога и безмислено). А някой ден връзките могат да бъдат прекъснати изцяло, или пък - напълно възстановени. От началото на войната през февруари 2022 година страните от ЕС са платили 140 млрд. евро за енергийни продукти от Русия, сочат данните на CREA

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още