IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК санкционира "Лукойл" с още 195 млн. лв. за злоупотреба с господстващо положение*

Дружеството е ограничавало достъпа на конкуренти до данъчните му складове и инфраструктурата за внос и транспорт на горива, посочва регулаторът

12:42 | 05.04.23 г.
Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов
Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и „Лукойл-България“ ЕООД със 195 млн. лева за злоупотреба с господстващо положение съгласно националното и европейско законодателство по конкуренция, съобщиха от антимонополния регулатор.

Това е втора санкция за „Лукойл“. През февруари КЗК наложи на „Лукойл България“ глоба в размер на почти 68 млн. лева заради „ценова преса“ на конкуренцията.

Настоящата санкция председателят на регулатора Юлия Ненкова анонсира в края на март пред bTV. Глобата е заради господстващо положение при данъчните складове.

Ограничаване на достъпа до инфраструктура на конкуренти

В съобщението на КЗК се посочва, че от „Лукойл“ не са предоставяли достъп на вносители и производители на автомобилни горива до данъчни складове на компанията, ограничавали са вноса по море чрез блокиране на данъчните складове, свързани с ПТ Росенец и ПТ Петрол – Варна, както и не са предоставили достъп до нефтопродуктопроводите на групата за транспортиране на горива на други производители и вносители.

„В хода на производството Комисията идентифицира конкурентни проблеми, свързани с достъпа до данъчни складове, поради което фокусира проучването върху поведението на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и „Лукойл България“ ЕООД (група Лукойл) във връзка с ограничаване на достъпа до данъчни складове и транспортна инфраструктура, което е от естество да ограничи вноса на горива в страната“, посочват от КЗК в съобщението си.

При проверка от Комисията са установили, че „Лукойл“ притежава най-голямата складова и свързана с нея транспортна инфраструктура, което, заедно с високия пазарен дял на пазара на съхранение на автомобилни горива, я прави господстващо предприятие на съответния пазар.

„Въз основа на направения анализ на поведението на дружествата се установи, че предприятията прилагат цялостна стратегия, състояща се от няколко антиконкурентни практики, които, прилагани последователно и съвкупно в период от над 5 години, поставят бариери пред вноса на горива, възпрепятствайки го изцяло или правейки го икономически неефективен“, подчертават от КЗК.

„Предвид това Комисията достигна до заключенията, че дружествата от групата са извършили злоупотреба с господстващо положение чрез съвкупност от действия, изразяващи се в непредоставяне на услуги по прием и съхранение на горива в собствени данъчни складове, ограничаване на достъпа до данъчните складове, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и непредоставяне на достъп до нефтопродуктопроводите на групата за транспортиране на внесени горива“, заключава регулаторът.

Ограничаване на навлизането на пазара

Преминаването на автомобилни горива, които са по своето естество акцизни стоки, през собствени или наети данъчни складове е задължително изискване за всички участници на пазара, които извършват производство или внос/вътреобщностно придобиване (ВОП) на горива на територията на страната, подчертават от КЗК в съобщението си.

Това изискване пряко влияе върху възможностите за внос/ВОП в страната и ограничава до определена степен навлизането на нови участници на  пазара, тъй като изграждането на собствени складове изисква огромни инвестиции, а наемането на чужди вместимости е ограничено поради факта, че най-големите капацитети в страната са собственост на господстващото предприятие, което ограничава достъпа до тях, пише още в съобщението.

Поведението представлява злоупотреба с господство както по националното право, така и съгласно правото на Европейския съюз, тъй като ограничаването на вноса на територията на страната може значително да повлияе върху модела на търговия между държавите членки, посочват още от КЗК.

"Лукойл" смята да обжалва

„Лукойл България“ ЕООД и „Лукойл Нефтохим Бургас" АД заявяват, че възнамеряват да обжалват пред компетентния съд решението на Комисията за защита на конкуренцията за налагане на имуществена санкция, съобщават дружествата. В съобщението се посочва, че "Лукойл" счита решението на КЗК за неоснователно, недоказано и противоречащо на европейската практика.

Компанията стриктно спазва законодателството на България и Европейския съюз и очаква това да бъде недвусмислено потвърдено в хода на съдебното производство, допълва се в съобщението.

* Допълнено с позицията на "Лукойл България" и "Лукойл Нефтохим Бургас"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още