IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ дават милиарди за насърчаване на покривните солари

Соларните панели са част от плановете на Вашингтон за въглеродна неутралност

13:56 | 21.04.23 г. 1
САЩ дават милиарди за насърчаване на покривните солари

Министерството на енергетиката на САЩ ще отпусне гаранции в размер на 3 млрд. долара за насърчаване на покривните соларни инсталации, пише The Wall Street Journal. Средствата се отпускат на един от водещите доставчици в света - Sunnova Energy International. Така компанията ще може да предлага нисколихвени кредити за собствениците на имоти, върху чиито покриви се поставят соларни панели.

Към 20% от средствата ще бъдат насочени към Пуерто Рико, където много домакинства решават да инсталират соларни панели заради честите прекъсвания на мрежата, причинени от бури и урагани. Всяка инсталация ще има софтуер, който следи потреблението и може да продава ненужното количество на мрежовия доставчик.По този начин домакинствата се превръщат в производители.

Управлението на потреблението е от съществено значение за развитието на сектора, особено на фона на предизвикателствата с електрификацията на ежедневието ни.

Споразумението със Sunnova не е единствената мярка в подкрепа на сектора. Соларните панели са част от плановете на администрацията на Белия дом за въглеродна неутралност. Подкрепа под формата на кредити и данъчни облекчения се предвижда за стартъпи и други зелени компании.

С отпускането на гаранции Вашингтон се опитва да привлече частен капитал, правейки инвестицията по-малко рискова.

Традиционно домакинствата в САЩ финансират изграждането на покривните солари чрез заеми за срок от 20 години. Те се изплащат от спестяванията, които се получават от намалените сметки за електроенергия. Често обаче кредитните институции смятат отпускането на средства за солари за по-бедните домакинства, или тези с лоша кредитна история, като прекалено рискови.  

Подкрепата на правителството може да промени тези нагласи.

Споразумението със Sunnova е първото по рода си, но то може да прокара пътя на правителствената програма към други по-малки доставчици на услуги, пише още WSJ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 8
baybay11
преди 1 година
Ееее, това е и моята мечта за България, но... нямаме нито нормални политици, нито поне един от тях, който, освен кражбите от държавната хазна, да свърши поне за 5 пари някаква работа наистина в полза на гражданите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още