IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството ще компенсира бизнеса и потребителите за скъпата енергия с 350 млн. евро

За целта ще бъде използвано европейско финансиране от бюджета на шест оперативни програми

10:37 | 28.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството отпуска 350 млн. евро за покриване на енергийните нужди на бизнеса и крайните потребители, съобщава пресслужбата на Министерски съвет. Средствата ще бъдат насочени от бюджета на оперативните програми за периода 2014-2022 г.

Компенсациите се отпускат чрез прилагане на т.нар. Инструмент SAFE, създаден на европейско ниво, в подкрепа на малките и средни предприятия и уязвимите домакинства, които са особено засегнати от увеличените цени на енергията в контекста на продължаващата война в Украйна.

За целта ще бъде използвано европейско финансиране от бюджета на шест оперативни програми - ОП „Иновации и конкурентоспособност“, ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, ОП „Околна среда“ ОП „Региони в растеж“, ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ и ОП „Добро управление“, добавят от МС.

Междувременно Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще обсъди по-късно в сряда предложеното от "Булгаргаз" ЕАД поевтиняване с близо 12 процента на природния газ за юли.

Откритото заседание за обсъждане на доклад относно заявление от обществения доставчик от 12 юни за утвърждаване на цена за следващия месец, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, се провежда в сградата на регулатора.

В доклада е записано, че "Булгаргаз" предлага за утвърждаване цена на природния газ за юни от 58,01 лв. за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още