IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е напът да постигне целите на Си Дзинпин за чиста енергия пет години по-рано

Страната се е ангажирала да изгради нови соларни и вятърни мощности с капацитет от 1371 гигавата до 2025 г. – повече от плана на Пекин за 1200 гигавата до 2030 г.

11:42 | 29.06.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай е напът почти да удвои своя инсталиран капацитет на вятърни и соларни мощности  до 2025 г. и да надхвърли целта за чиста енергия пет години по-рано от планираното, изчислява Global Energy Monitor (GEM) в нов доклад, цитиран от Bloomberg.

Страната вече е обявила или е започнала изграждането на достатъчно проекти за чиста енергия, чийто капацитет вероятно ще достигне 1371 гигавата до 2025 г., показва изследването. Това значително би надхвърлило целта, поставена от президента Си Дзинпин в края на 2020 г., за 1200 гигавата нови соларни и вятърни мощности до 2030 г.

Китай инсталира рекордни количества слънчева енергия всяка от последните две години и увеличава усилията си през 2023 г., тъй като облекчаването на проблемите във веригата на доставки намалява цената на слънчевите панели. Междувременно обаче страната добива рекордни количества въглища и изгражда множество централи, захранвани с изкопаеми твърди горива, като сключва дългосрочни сделки за закупуване на природен газ, за да избегне евентуален недостиг на енергия.

„Китай прави крачки напред, но тъй като въглищата все още са доминиращ източник на енергия, страната се нуждае от по-смел напредък в съхранението на енергия и екологичните технологии за сигурно енергийно бъдеще“, изтъква Мартин Уейл, анализатор в GEM.

Инсталираните през 2023 г. нови мощности на чиста енергия биха могли да достигнат 154 гигавата соларна, 55,7 гигавата оншорна и 8,3 гигавата офшорна вятърна енергия, показва отделен анализ на BloombergNEF.

Темпът на инсталиране на нови вятърни и соларни мощности в Китай нараства, като очакванията са страната да постави нови рекорди през 2023 г. Източник: BloombergNEF Темпът на инсталиране на нови вятърни и соларни мощности в Китай нараства, като очакванията са страната да постави нови рекорди през 2023 г. Източник: BloombergNEF

Това е в съответствие с оценка, публикувана в сряда от Китайския инженерен институт за възобновяема енергия, консултативен орган с връзки с Националната енергийна администрация (NEA), който прогнозира около 100 гигавата нови соларни мощности и 60 гигавата вятърни инсталации през тази година.

Китай вече е инсталирал 61,2 гигавата слънчева енергия през първите пет месеца, изчислява NEA, надхвърляйки предишната оценка на Китайската асоциация на фотоволтаичната индустрия. Темпът на инсталиране на нови вятърни мощности също се възстановява след прекъсванията, свързани с пандемията от коронавирус, докато ожесточената вътрешна конкуренция между производителите поддържа разходите под контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 10 месеца
До: 0pkтова са данните на производството им ... кво да се изфърлям ?! от техното министерство на енергетиката ... фанали са му цаката как да ги балансират и строят фотоволтаици и вятърни паркове ... технологията е достатъчно зряла за да я интегрират ... това първо и второ , това дето се задава , за първи път им свали основен импортен отрасъл за няколко месеца и вече се заслушаха и в техните учени какви ги говорят ... а все още нищо не сме видели от затоплянето и ефектите му ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 10 месеца
До: zelka007 ем добре е, кое им е на суровите цифри? от 8848ТВтч общо, 427 са панелки. Това колко перцента е я кажи, че си по-умен? Или се изфърляш с ръста от 32%, дето е постигнат върху ниски стойности? Китайците нямат нужда да четат някого, за да си направят сметката, докато наще зеленяци и да четете някого, файда няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
cyclop
преди 10 месеца
Но да приключим със зеления хайвер с това изречение "Междувременно обаче страната добива рекордни количества въглища и изгражда множество централи, захранвани с изкопаеми твърди горива, като сключва дългосрочни сделки за закупуване на природен газ"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 10 месеца
До: 0pk ... облекчават се ... :))) ... по'апна и са се облекчи ... :))) ... добър си , признавам те ... :))) ... значи ... !! ... не знам ква бетонна бъркотия ви е в главите на копейкопоклонниците , но суровите цифри са : общо производство на ел енергия в Поднебесната - 8848ТВтч , от тях 5888 термична с ръст 3,7% , ядрена 1352 с ръст 2,1% , хидро 1352 с ръст 1,4% , вятърна 763 с ръст 16,2% , слънчева 427 с ръст 31,2% ... строят фотоволтаици и вятър та им пукат ушите и не ви четат ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
0pk
преди 10 месеца
"Междувременно обаче страната добива рекордни количества въглища и изгражда множество централи, захранвани с изкопаеми твърди горива, като сключва дългосрочни сделки за закупуване на природен газ, за да избегне евентуален недостиг на енергия." Тези поне мислят с главата си и разбират, че перките и соларките са само облекчаващи мощности и не могат да служат за основен източник на енергия. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 25
zelka007
преди 10 месеца
хех ... некой фейконафффт-антиваксър-газовик да се пльосне на баламатума за блитц стратегически коментар ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още