IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туркменистан се състезава с времето за дял от европейския газов пазар

Страната е сред основните доставчици на Китай, но от години се бори за достъп до Европа

10:28 | 31.07.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

От години Туркменистан има желание да доставя природен газ за Европа - още през 2016 година Гурбангули Бердимухамедов представи енергийните си планове на среща с Ангела Меркел. Страната има четвъртите по големина газови резерви, но няма нужната инфраструктура.

С началото на войната в Украйна Европа е в търсене на нови доставчици на газ и ако иска да се състезава с тях, Туркменистан трябва да побърза, пише в коментар Bloomberg. Още в първите дни на войната Туркменистан смени ръководителя си - Гурбангули Бердимухамедов се оттегли от поста си през март 2022 година и постa зае синът му Седар, който спечели почти 73% от гласовете на предсрочните президентски избори.

Още от 2007 година страната се опитва да намери подкрепа за Транскаспийски газопровод, но през годините винаги има по-евтини и по-бързи за реализиране варианти за доставки на природен газ. По план през него ще могат да бъдат пренасяни по 30 млрд. куб. метра газ годишно. Цената му надхвърля 2 млрд. долара, но строителството по дъното на Каспийско море може да отнеме години.

В момента основният пазар на газ от бившата социалистическа република е Китай - почти 33 млрд. куб. метра. Други 4,7 млрд. куб. метра се насочват към Русия.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

Преди няколко месеца Пекин подкрепи финансово плановете за разширяване на доставките на газ от Туркменистан. Това се случи за сметка на руските надежди за разширяване на "Силата на Сибир". Туркменистан е основен доставчик на тръбен газ за Китай. През 2022 година Русия достави 16 млрд. куб. метра газ на Пекин.

Днес Транскаспийският газопровод много трудно може да намери финансиране, коментира президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Той посочи, че банките все повече се отдръпват от проекти с изкопаеми горива и това прави трудно реализацията на мащабни проекти.

Реално целият Каспийски регион, който е богат на природен газ, има само една връзка с ЕС - Южния газов коридор, който минава през територията на Турция (TANAP) и Гърция (TAP). По него България получава газ от находището "Шах Дениз ІІ" в териториалните води на Азербайджан.

Според представители на азербайджанската държавна енергийна компания Socar има отправено предложение от Баку за съдействие с транзита на газа от Туркменистан, но отговор няма. От Bloomberg отбелязват, че нямат отговор на запитване към държавната Turkmengas, а източници в ЕК сочат, че нямат контакти с Ашхабад по темата.

През юни унгарският премиер Виктор Орбан посети Туркменистан като основната тема беше енергетиката, но няма никакво развитие и подписани споразумения.

Много анализатори коментират, че действително Транскаспийският газопровод трудно може да бъде реализиран, но страната може с няколко връзки към Азербайджан да започне да доставя газ в Европа. Един от тях е проект на стойност 400-600 млн. долара, който може да бъде реализиран в рамките на няколко месеца. Става дума за идея на американската Trans Caspian Resources Inc. с дължина от 78 км.

Голяма част от проблемите пред износа на Туркменистан към Европа бяха преодоляни през 2018 година. Оттогава решенията за изграждане на подводна инфраструктура в Каспийско море се взимат само от Азербайджан и Туркменистан, тоест беше премахната възможността за евентуално блокиране на проекти от страна на Русия, припомня Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още