IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Площадката за новите блокове на АЕЦ "Козлодуй" ще е обект от национално значение

Министерският съвет даде същия статут и на новия газопровод край Чирен

16:09 | 02.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Площадката, на която се планира да бъдат изградени новите реактори на АЕЦ "Козлодуй", ще бъде обявена за обект от национално значение, пишат от пресцентъра на Министерския съвет. Решението е взето от министрите по време на днешното (2 август) заседание на правителството.

Площадката е лицензирана от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

В началото на 2023 г. 48-ото Народно събрание възложи на Министерския съвет да преговаря за сключване на договор с американската компания Westinghouse за изграждане на новата мощност по технологията AP1000.

В края на юли от компанията съобщиха, че първият реактор от този тип вече е въведен в търговска експлоатация.

Определянето на обекта за национален и с национално значение ще приоритизира проекта и ще улесни значително административните процедури, свързани с устройственото планиране.

Като следствие от взетото решение ще бъде възможно стартирането на реални дейности в съответствие с условията и мерките на Решението по ОВОС и с изискванията в заповедта на АЯР за одобряване на Площадка 2, уточняват още от правителствената пресслужба.

По време на засението още един важен енергиен проект получи същия статут - планираният газопровод между разширеното газохранилище край Чирен и съществуващата мрежа на "Булгартрансгаз". През май стана ясно, че проектът е включен в списъка, изпратен от Министерството на енергетиката, за финансиране по програмата RePowerEU

С днешното решение на Министерския съвет проектът ще бъде с приоритетен статут на национално равнище и ще бъдат постигнати редица облекчения при провеждане на изискваните процедури по реда на Закона за държавната собственост, Закона за устройство на територията, Закона за опазване на земеделските земи и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още