IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция удължава облекченията за работата на въглищните централи и през 2024 г.

Генераторите на електроенергия, които емитират много въглероден диоксид, ще имат право да работят до 1800 часа тази зима

22:13 | 24.08.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Франция удължава план, който позволява на производителите на електроенергия да изгарят повече въглища тази зима, за да се предотврати потенциал недостиг на електричество. Тя обаче затяга условията кога двете въглищни електроцентрали в страната могат да работят, съобщава Bloomberg.

Мярката бе предприета, тъй като се очаква ядреното производство на Electricite de France, което осигурява над половината от електроенергията в страната, да остане на исторически ниски нива през най-студените месеци на годината, докато продължава да ремонтира дефектни тръби на някои реактори. Франция разхлаби ограниченията за емисиите на въглищните централи в началото на 2022 г.

Генераторите на електроенергия, които емитират много въглероден диоксид, например въглищни електроцентрали, ще имат право да работят до 1800 часа тази зима, или почти 11 седмици, спрямо максимално ниво от 2500 часа миналата зима, заяви Министерство на енергийния преход в четвъртък. Централите ще трябва да плащат повече за тон отделен въглероден диоксид, посочва се в правителственото постановление.

„Напрежението в енергийната система в момента е по-ниско, отколкото за същия период преди година“, казва министерството, посочвайки по-добрите перспективи за ядреното и възможновяемото производство и спада на енергийното потребление. „Трябва да се вземат всички мерки обаче, за да се гарантира сигурност на енергийното предлагане за французите във всеки случай“, например продължаване на войната в Украйна или „много тежка“ зима.

Макар че опасенията за спиране на тока, които се появиха, след като Русия сви доставките на природен газ за Европа миналата година, до голяма степен намаляха, правителствата на целия континент предприемат мерки за пестене на енергия, за да ограничат сметките за потребителите.

Въглищните електроцентрали формират едва 0,6% от производството на електроенергия във Франция миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 24.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още