IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стационарна батерия на Tesla се запали в комплекс в Австралия

Местният разработчик и американският концерн търсят причините за инцидента

12:19 | 27.09.23 г. 6
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Австралийски разработчик на проект за стационарни батерии работи съвместно с Tesla Inc., за да проучи причината за пожар, който засегна комплекса за съхранение на енергия в Куинсленд, съобщава Bloomberg.

Genex Power Ltd. обяви, че една от 40-те големи стационарни батерии в Bouldercombe Battery Project в Рокхамптън се е запалила около 19:45 ч. местно време във вторник. Батерията е оставена да изгори под наблюдението на пожарникари, като в момента компанията търси причината за инцидента.

„Никакви други батерии не са засегнати. В момента пожарът е овладян и обектът е изключен от мрежата“, изтъква базираната в Сидни Genex.

Австралия преживява бум на проекти за батерии, тъй като страната се стреми да замени въглищните електроцентрали със слънчева и вятърна енергия, подкрепени от гигантски комплекси за съхранение на енергия. Австралия изчислява, че трябва да вложи около 64 млрд. австралийски долара (41 млрд. щатски долара) в изграждането на достатъчно капацитет за съхранение на енергия до 2050 г.

Проектът Bouldercombe е към края на своята фаза на въвеждане в експлоатация, като е планирано да бъде завършен до края на октомври, добавят от Genex.

През 2021 г. късо съединение заради изтичане на охлаждаща течност причини пожар в подобен обект в Югоизточна Австралия, използващ батерии на Tesla.

Австралия се стреми към постепенно преминаване към чиста енергия, затваряйки своите въглищни електроцентрали. Източник: Bloomberg Австралия се стреми към постепенно преминаване към чиста енергия, затваряйки своите въглищни електроцентрали. Източник: Bloomberg

По-рано тази година Tesla обяви, че планира да изгради фабрика за големи стационарни батерии в Шанхай, която трябва да започне работа през второто тримесечие на следващата година. Т.нар. батерии Megapack представляват големи съоръжения за съхранение на енергия, които помагат за стабилизирането на електропреносните мрежи. Според компанията всяка отделна батерия може да съхранява достатъчно енергия за захранването на средно 3600 жилища за един час.

Новата фабрика първоначално ще произвежда 10 хил. батерии всяка година, което е еквивалент на около 40 GWh съхранена енергия, съобщава Xinhua. Продукцията ще се продава и извън Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
Ivane
преди 7 месеца
До: cyclopОтделила е горе-долу толкова вредни вещества, колкото една въглищна централа отделя за зареждането само на един цикъл на тази батерия. разликата е че батерията може да изгори но е по-вероятно да не изгори, но въглишните централи със 100% сигурност отделят повече гадости само за един час работа. Например в момента само в България работят 1630 мегавата, което означава че отделят 1630 т въглероден диоксид на час плюс още стотици тонове прахови частици, азотни окиси и чист въглероден оки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 7 месеца
До: cyclop хахахахахахахахахахахахахахахахаха, клиничен случай! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
cyclop
преди 7 месеца
Батерията е оставена да изгори екологично и нулевоемисионно. "...една от 40-те големи стационарни батерии" интересно колко голяма е, за да мога да си представя колко зелени токсични пушеци е изпуснала декарбонизирано и инклузивно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Ivane
преди 7 месеца
"Австралия изчислява, че трябва да вложи около 64 млрд. австралийски долара (41 млрд. щатски долара) в изграждането на достатъчно капацитет за съхранение на енергия до 2050 г." Така изглежда голямо число, но на практика това е цената на една съвременна АЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 7 месеца
фейконафффтчето цикоп ?! спиш ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още