IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да развие нова зависимост - този път от китайските батерии

Друга точка на уязвимост на Европа е в областта на цифровите технологии, сочи документ, изготвен от испанското председателство на ЕС

10:42 | 18.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ако не предприеме мерки, до 2030 г. Европейският съюз (ЕС) може да стане толкова зависим от Китай по отношение на литиево-йонните батерии и горивните клетки, колкото беше зависим от Русия по отношение на енергоизточниците преди войната в Украйна, сочи документ, изготвен за лидерите на ЕС и цитиран от Ройтерс.

Документът ще бъде в основата на дискусиите за икономическата сигурност на Европа по време на срещата на лидерите на ЕС в Гранада, Испания, на 5 октомври.

Обезпокоени от растящата икономическа тежест на Китай, лидерите ще обсъдят предложенията на Европейската комисия за намаляване на риска Европа да стане твърде зависима от Китай и за необходимостта от диверсификация чрез отношения с Африка и Латинска Америка.

В документа се посочва, че поради непостоянния характер на възобновяемите енергийни източници като слънчевата или вятърната енергия Европа ще се нуждае от начини за съхранение на енергия, за да постигне целта си за нулеви нетни емисии на въглероден диоксид до 2050 г.

"Това ще доведе до рязко нарастване на търсенето на литиево-йонни батерии, горивни клетки и електролизатори, което се очаква да се увеличи между 10 и 30 пъти през следващите години", се казва в документа, изготвен от испанското председателство на ЕС.

Въпреки че ЕС има силни позиции в междинните и монтажните фази на производството на електролизатори с над 50% дял на световния пазар, той разчита в голяма степен на Китай за горивните клетки и литиево-йонните батерии, които са от решаващо значение за електрическите превозни средства.

"Ако не се приложат решителни мерки, до 2030 г. европейската енергийна екосистема може да изпадне в зависимост от Китай от различно естество, но със сходна тежест, като тази, която имаше от Русия преди нахлуването в Украйна", се казва в доклада.

По данни на Европейската комисия през 2021 г., годината преди руската инвазия в Украйна, ЕС е получил от Русия над 40% от общото си потребление на газ, 27% от вноса на петрол и 46% от вноса на въглища.

Прекратяването на повечето покупки на енергоносители от Русия предизвика шок в цените им в ЕС и рязко ускоряване на потребителската инфлация, което принуди Европейската централна банка да повиши лихвените проценти, ограничавайки икономическия растеж.

Литиево-йонните батерии и горивните клетки не са единствената област на уязвимост на ЕС, пише още в документа на испанското председателство.

"Подобен сценарий би могъл да се развие и в областта на цифровите технологии", се казва в него. "Прогнозите сочат, че търсенето на цифрови устройства като сензори, безпилотни летателни апарати, сървъри за данни, оборудване за съхранение и мрежи за предаване на данни ще нарасне рязко през това десетилетие."

"ЕС има сравнително силни позиции в последната област, но показва значителни слабости в другите области", се допълва в документа.

До 2030 г. тази външна зависимост може сериозно да попречи на повишаването на производителността, от което спешно се нуждаят европейската промишленост и секторът на услугите, и да възпрепятства модернизацията на селскостопанските системи, която е от съществено значение за справяне с изменението на климата, прогнозират авторите на доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 18.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още