IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът на ЕС оневини БЕХ в Газовото дело

Съдът отмени и глобата, която енергийният холдинг трябваше да плати заради ограничения на газовия пазар

14:06 | 25.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Съдът на ЕС е отменил санкцията на Европейската комисия срещу Българския енергиен холдинг (БЕХ) и дъщерните дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" по т.нар. Газово дело. Енергийният холдинг беше обвинен за ограничаване на достъпа до газопреносната мрежа и газохранилището в периода 2010-2015 година.

Заради нарушението компанията беше глобена със 77 млн. евро в края на 2018 година.

Сега обаче Съдът на ЕС постанови, че няма ограничение на трети страни за достъп до газопреносната мрежа и хранилището, съобщава  "Булгартрансгаз". Решението на ЕК е изцяло отменено, отпада и наложената глоба.

От Съда все пак отбелязват, че трети страни не могат да получат достъп до българската мрежа, но причината за това са ограниченията на румънската газопреносна мрежа.

Преди години от ЕК наказаха БЕХ за това, че е използвала монополното положение на "Булгартрансгаз" и така е защитила друго свое дъщерно дружество - "Булгаргаз". Самото газово дружество също така е блокирало достъпа до мрежата на "Булгартрансгаз", заявявайки по-голям капацитет от нуждите през входната точка с Румъния.

Съдът на ЕС обаче не намира злоупотреба с монополно положение на "Булгартрансгаз" и отмени решението на комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още