IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След аварията на Balticconnector Финландия ще разчита на втечнен газ през зимата

Кризата след спрените доставки на руски газ от миналата година помогна на Gasum да се справи със сегашната ситуация

14:36 | 06.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След аварията, която спря работата на Balticconnector в началото на октомври, Финландия ще трябва да разчита изцяло на втечнен газ за тази зима. Възстановяването на работата на газопровода, свързващ Финландия и Естония по дъното на Балтийско море, ще отнеме поне пет месеца, според първоначалните анализи на експертите. В момента тече разследване, като една от версиите е, че котва, теглена по дъното, е разрушила тръбите. Разследващите в момента уточняват дали разрушението е умишлено, или не. Аварията обаче повдигна въпроса за сигурността на подводната критична инфраструктура след взирва, разрушил три от четирите тръби на "Северен поток" през септември 2022 година.

Първите сигнали са оптимистични, че Финландия ще успее да се справи с кризата и безспорно една от причините е изграденият спешно терминал Ikoo, който заработи по-рано през тази година.

До пролетта на 2022 година Финландия разчиташе основно на доставки на газ от "Газпром", но след промяната на условията за плащане в рубли, държавната Gasum спря да купува суровината от Русия. Оттогава част от потреблението се задоволяваше от тръбопровода Balticconnеctor, а друга - чрез доставките втечнен газ. От компанията коментират още, че именно кризата със спирането на тръбния руски газ без предизвестие през миналата година ги е подготвила за бързата реакция днес.

Първият танкер пристигна на 17 октомври, тоест само броени дни след аварията, но това беше голям късмет за Gasum, тъй като заявката беше направена по-рано. Втората доставка също вече е факт. И двата танкера са от Equinor, коментират от норвежката компания и допълват, че са запазили още три слота за доставки през зимните месеци, което ще позволи да бъде покрито потреблението на газ на страната до пролетта.

Допълнително ще бъде изградено и съоръжение за претоварване на големи танкери на по-малки съдове, което ще осигури по-голяма гъвкавост на доставките на природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още