IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизвикателствата, които вгорчават бъдещето на малките модулни реактори

Регулациите третират тези реактори както конвенционалните и често това спъва развитието им

14:24 | 11.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През есента на 2023 г. американската компания NuScale, която държи първото разрешение за конструиране на малки модулни реактори, се отказа от съвместен проект за изграждане на централа с малки модулни реактори в Айова, цитирайки растящите разходи за проекта. Това се оказа разтърсващо за индустрията, която се сочи за бъдещето на ядрената енергетика, защото може да избегне някои от проблемите на конвенционалните реактори, а именно - растящите разходи.

Новината за отказа от проекта доведе до срив на цената на акциите на NuScale с 37% до 2 долара за брой спрямо 15 долара при първичното публично предлагане на акции през август 2022 г. Тя обаче показа и няколко области, които крият сериозни рискове за малките реактори в следващите месеци.

През последните години ядрената енергия беше призната като екологичен, социален и управленски актив (ESG), в който може да се инвестира, заемайки мястото си редом с възобновяемите енергийни източници в европейската таксономия и успешно набира пари чрез зелени облигации в Канада, пише Ройтерс.

Технологията получава субсидии и в САЩ - по закона за борба с инфлацията, и като цяло привличането на финансиране не би трябвало да е голям проблем. Според експерти разработчиците правят голяма грешка  - толкова са фокусирани в технологията, че не обръщат внимание на комерсиализацията на проекта им. Сред тях битува мнението, че представяйки добра технология, пазарът ще инвестира в нея. Случаят с NewScale обаче показва друго.

Нещо повече, секторът е изправен пред още няколко растящи предизвикателства, пише в доклад на института Breakthrough в Калифорния, специализиран в проучвания на околната среда.

На първо място това са регулациите - директно пренесени от тези за конвенционалните реактори. Но малките модулни реактори са друга технология и тези режими в някои случаи само ограничават развитието им.

На секторът тежат още цените за материалите, които през последните години се увеличават няколкократно. Заради мерките за безопасност освен това те трябва да бъдат доставени от сертифицирани мини и чрез сертифицирани доставчици. Като цяло материалите, използвани от този тип реактори са по-малко (заради размерите на съоръженията), но заради регулациите те все още не могат да бъдат конкурентни на конвенционалните централи за производството на електроенергия.

Голямо предизвикателство пред малките модулни реактори е и войната в Украйна - от години ядреното гориво за тези реактори се произвежда в Русия. Сега разработчици като Terrapower са принудени да забавят своите проекти за малки модулни реактори заради липсата на гориво за тях, посочва още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още