IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията за търговия и развитие на САЩ обмисля финансиране на проект за водород в "Чирен"

Производството и използването на зелен водород в газохранилището ще намали емисиите

13:15 | 15.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Агенцията за търговия и развитие на САЩ (USTDA) анализира възможност за финансиране на предпроектното проучване по пилотния водороден проект за подземното газово хранилище във врачанското село Чирен. Това съобщават от оператора на съоръжението "Булгартрансгаз" след среща на изпълнителния директор на дружеството Владимир Малинов с регионалния директор за Близкия Изток, Северна Африка, Европа и Азия Карл Крес.

Пред ден Малинов участва във форум, посветен на развитието на енергийните мрежи в Югоизточна Европа, по време на който представи проекта за Вертикален газов коридор.

Американската агенция финансира ключови проекти и си сътрудничи с компании с цел развитие на устойчива инфраструктура и стимулиране на икономическото развитие в партньорски страни. Карл Крес подчерта, че предпроектното проучване е допустимо за финансиране в пълния му обем. След като приключи вътрешна процедура по одобрение в рамките на агенцията, ще бъде подписано и грантово споразумение.

"Булгартрансгаз", която е оператор на газопреносната мрежа на България, работи по бъдещото развитие на преносната инфраструктура за водород към съседните страни, както и за адаптиране на съществуващата газопреносна система за работа с водородно-газови смеси. Реализацията на този проект за производство и използване на зелен водород за технологични нужди в съоръженията на газохранилището "Чирен", ще намали емисиите на парникови газове и ще допринесе за постигане целите на декарбонизация.

През септември 2023 година отново в САЩ беше подписан меморандум за разбирателство относно проекта между "Булгартрансгаз", "Главболгарстрой" и американските компании Solar Turbines и Honeywell, както и италианската Pietro Fiorentini. В документа първата предвидена стъпка е предпроектно проучване, което да покаже техническите възможности за реализацията на идеята, както и структурата на публично-частното партньорство за нейната реализация.

Предвижда се произведеният зелен водород да се използва като гориво на площадката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Пишман Investor
преди 2 месеца
ПРЕВЕЖДАМ: "... така ще дадем (САЩ) е'ни пари на "Главболгарстрой" през "Булгартрансгаз"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още