IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Произведеният у нас бензин е бил насочен основно за износ през декември

България остава нетен износител на електроенергия и в края на 2023 г., сочат данни на НСИ

19:50 | 29.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През декември в България са произведени 137 хил. тона бензин, което е намаление от 12% на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Според статистиката за производството и доставки на енергийни ресурси основната част са били насочени за износ - доставките за вътрешния пазар са 38 хил. тона. Спрямо декември 2022 г. има намаление от 13,6 на сто.

При дизела ситуацията е подобна - производството расте с 12,2% на годишна база до 276 хил. тона. Доставките на вътрешния пазар достигат 191 хил. тона, което е намаление с почти 20% спрямо декември 2022 г.

От 1 януари 2024 г. България вече няма право да изнася горива, произведени от руски петрол (освен към Украйна). От 1 март пък се отменя дерогацията, която позволяваше страната да купува руски петрол до края на 2024 г. Рафинерията в Бургас вече диверсифицира доставките, като купува суровина от Казахстан, както и Ирак и Тунис. От Българската петролна и газова асоциация (БПГА) не очакват сътресения на пазара.

През декември в страната са добити 2,1 млн. тона твърди горива, сочат още данните на НСИ. Това е намаление от почти 35 на сто и е свързано основно с по-слабото търсене на електроенергията, произведена от въглищните централи. Доставките на твърди горива намаляват с 30% до 2,24 млн. тона. Разликата се покрива с внос.

В последния месец на годината в страната е произведена 3,8 тераватчаса електроенергия, което е намаление от 14 на сто. Това се дължи основно на свития износ на електроенергия. Доставките на вътрешния пазар обаче се повишават - с 4% на годишна база до 3,4 тераватчаса. Това означава, че през декември България е била нетен износител на електроенергия, въпреки че количествата намаляват.

НСИ отчита и ръст на доставките на природен газ - с 4,3% до 292 млн. куб. метра. Добивите остават нищожни - 1 млн. куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още