IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа е пълна с природен газ и ще разчита повече на Украйна за складирането

Старият континент се насочва към март с газохранилища, които са пълни на над 62%

16:58 | 01.03.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европа ще завърши отоплителния сезон с толкова много газ, че идеята за складиране на повече гориво в Украйна, за да се предотврати срив на цените, става привлекателна въпреки рисковете за сигурността от подобен ход, предава Bloomberg.

Регионът навлиза в март с газохранилища, които са пълни на над 62%, рекорд за това време на годината, сочат данни на Gas Infrastructure Europe. Старият континент се доближава до края на изключително мека зима, което натежа върху нуждите от гориво и ще доведе до инжектирането на по-малко капацитет през летните месеци.

„Газохранилищата в Европа може да бъдат пълни преди началото на отоплителния сезон“, съобщиха анализатори от Energy Aspects тази седмица. „Затова трейдърите в Европа трябва да използват плаващи и украински хранилища. По-ниските цени през лятото в сравнение със зимните контракти ще подкрепят икономическата логика в използването и на двете“, допълниха те.

Плаващите хранилища, или практиката да се държи втечнен природен газ на кораби за по-дълго време преди разтоварването, обичайно се използват, когато трейдърите очакват, че ще могат да продадат на по-високи цени по-късно или когато обичайните подземни инсталации са пълни.

Фючърсите поскъпнаха в петък, но цените продължават да гравитират около 25 евро на мегаватчас, ниво, което мнозина трейдъри смятат за долна граница, след като цените спаднаха с над 20% от началото на годината. Договорите за доставка през лятото също поевтиняват през последните седмици, тъй като вниманието се пренасочва към април, който бележи края на зимата за газовата промишленост.

По-ниски цени на газа през лятото, съотнесени със зимните месеци. Графика: Bloomberg LP По-ниски цени на газа през лятото, съотнесени със зимните месеци. Графика: Bloomberg LP

Украйна предлага на трейдъри извън страната да резервират до 10 млрд. куб. м от нейния капацитет за складиране на природен газ тази година, сочат данни на държавната петролна и газова компания „Нафтогаз Украйна“. Обемът, който може да бъде заделен за чуждестранни компании, включва около една трета от общия капацитет на страната и е непроменен спрямо миналата година.

Украйна, която дълго време беше една от ключовите връзки в търговията с газ с Европа, има повече капацитет за съхранение от която и да било друга страна на Стария континент с изключение на Русия. Горивото в складовете намаля почти до нула след нашествието на Русия, но се възстанови от миналата година, като компании, включително Shell и DXT Commodities, използват инсталации в Украйна.

В същото време голяма част от Европа ще продължи да се радва на меко време в началото на март, а това ще помогне за задържането на цените на енергията. От Великобритания до Франция и Германия, най-големите пазари в региона ще бъдат по-топли от обичайното през първите две седмици от месеца, очакват метеоролози, анкетирани от Bloomberg.

Фючърсите на нидерландската борса TTF поскъпнаха с 1,8% до 25,31 евро за мегаватчас към 10,04 ч. в Амстердам. Британският еквивалент също отбелязва ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
Ivel
преди 1 месец
Ще го окрадат укрите, на Европа газот, те това го могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 1 месец
Няма кой да го ползва толкова евтин? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още