IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Socar е взел пари от "Лукойл" и е върнал предсрочно заем към американски банки

С операцията руският гигант е подновил доставките на петрол до рафинерия на компанията в Турция

12:22 | 13.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Азербайджанската петролна и газова компания Socar е изплатила две години предсрочно синдикиран заем, управляван от американските банки Citi и JP Morgan, на стойност 1,3 млрд. долара, пише Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Малко преди това компанията е получила заем на приблизително същата сума от руската компания "Лукойл".

Това се е случило към края на 2023 година през търговското звено на руската компания Litasco. Нито една от замесените компании не коментира информацията на агенцията.

Според източниците на Ройтерс няма подозрения, че отпускането на средствата нарушава санкциите, наложени от Запада срещу Русия. Според тях чрез отпускането на заема "Лукойл" поднови доставките на петрол за рафинерията на Socar в Турция - Star, във времена, когато много купувачи започнаха да отказват да купуват руски петрол.

Рафинерията също спря да купува руски петрол в средата на 2023 година под натиска на своите кредитори. Целта беше да бъдат избегнати вторични санкции заради тъговските отношения с компания от сектор, който е под ограничения. В края на октомври доставките на руски петрол се възобновяват, като източниците на Ройтерс твърдят, че това е станало около датата на финансовите трансакции.

"Няма заем, няма проблем", отбелязват те.

Рафинерията е една от най-големите в Европа, построена в последните години. Тя заработи през 2018 година и е с капацитет да преработва по 200 хил. барела на ден. Компанията отдавна е клиент на руския петролен гигант.

От началото на 2024 г. Турция остана единствената кратка дестинация за танкерите с руски петрол, след като и България спря да  купува. Но търговията с Русия и плащанията се бавят заради засилените проверки, стартирали около вторичните санкции, които въведе Министерството на финансите на САЩ. Този режим се отразява и на част от търговията на Москва със своя водещ търговски партньор Китай.

Турция не прилага санкциите на Запада спрямо Русия, но още в първите дни на пълномащабната война заяви, че подкрепя Украйна и нейната териториална цялост, включително и Крим. През последните две години Анкара се опитва да запази близки отношения и да бъде един от модераторите между двете воюващи страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още