IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънцето изглежда ще е основен енергоизточник към 2050 година, сочи проучване

7 държави в света произвеждат 100% от тока си от ВЕИ, но водещите икономики не са сред тях

13:42 | 17.04.24 г. 13
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Намаляващите разходи за изграждане на слънчевите панели през последните години са довели индустрията до "необратима точка" и вероятно соларната енергия ще бъде основният енергиен източник през 2050 година, показа проучване на Университета в Екситър, цитирано от The Independent. Изследователите посочват, че изглежда целите при фотоволтаиците са не само достижими, но и необратими.

"Слънчевата енергия е най-широко разпространеният енергоизточник на Земята и тя става все по-привлекателна икономически след увеличаване на инвестициите", се казва още в проучването.

В последната година отново има бум в зелената енергия, като един от основните двигатели се оказа Европейският съюз (ЕС). Енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна, насърчи повечето държави да се обърнат към своите енергоизточници, както и да увеличат инвестициите във възобновяеми енергийни източници. 

Проучване на Станфордския университет на базата на данни за 2021 година и 2022 година показва, че седем държави по света произвеждат електроенергията си изцяло от възобновяеми енергийни източници - водни централи, соларни панели, вятърни турбини или геотермални източници. Това са Албания, Бутан, Непал, Парагвай, Исландия, Етиопия и Демократична република Конго.

Проучванията на изследователя Марк Джейкъбсън показват, че като цяло 47 държави по света прозвеждат повече от 50% от енергията, която потребяват, от зелени централи. Сред тях обаче не са най-големите икономики, сочат данните. От тях е видно, че най-напред е Китай с почти 27% дял на зелената енергия, следват САЩ (20,75%), Япония (19,8%), Индия (19,3%) и Русия (19,1%).

Класацията на Джейкъбсън се базира на данни на Международната агенция за енергетика (МАЕ) и на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA).

Британското издание The Independent отбелязва, че тези данни означават, че светът не се нуждае от нови, "магически" технологии. През зимните месеци например имаше периоди, в които Германия произвеждаше изцяло зелена елекроенергия (благодарение на вятърните турбини), а последните данни на МАЕ за Великобритания през януари показват, че делът на зелената енергия през 2022 година е над 41%, което е с 10,5 пункта повече спрямо година по-рано.

Показателно е, че дори и едно от последните "въглищни сърца" на Европа - Полша, започна да развива зелената енергия и дори в последните дни ограничаваше сектора на фона на по-ниското търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 11
aldy
преди 4 седмици
Едно проучване сочи, че през 2050 година Земята вече ще е нагазила в началния етап на ледников период. И продавачите на "зелен хайвер" отдавна ще са окачени по дърветата да се поизсушат малко. А останалие оцелели от потопите, градушките, ураганите и ултравиолетовите лъчи ще се крият по пещерите и ще се научат да палят огън като нормални диваци. Проучването сочи, че твърде опасният за живота на планетата 12 000 годишен цикъл приключва в 2046 г. след което настъпва ледников период.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 17
khao
преди 4 седмици
До: Tikva007 що не идеш да се нахраниш с мъжко сладко в механата? прави неща в които те бива .... а слънцето винаги е било основния енергиен източник, да не кажа единствен... и така от над 4 млрд. години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 13
Tikva007
преди 4 седмици
*Слънцето изглежда ще е основен енергоизточник към 2050 година, сочи проучване* - Изглежда, най-вероятно, по всичко личи, highly-likely - направо нема как да не! Хем до тогава зелените коммуннета ще са покорили природата и вселената и ще са научили слънцето да не залязва, като спрат въртенето на земята. Имат до тогава още 25 години да измислят как да я спрат така, че Европа и Америка да останат на слънце, за да не се местят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още