IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на BP се размина с пазарните очаквания

Компанията обяви програма за обратно изкупуване на акции в обем на 1,75 млрд. долара

12:16 | 07.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Печалбата на BP се срина с 40% на фона на по-ниските цени на петрола и природния газ. Компанията се размина с пазарните очаквания, записвайки печалба в размер на 2,7 млрд. долара през първото тримесечие, докато прогнозите на пазарните анализатори, интервюирани от Ройтерс, бяха за 2,87 млрд. долара.

През четвъртото тримесечие на 2023 година печалбата достигаше 3 млрд. долара, а в първото тримесечие на миналата година компанията спечели повече от 5 млрд. долара. Намалението е в резултат на ниската цена на петрола и газа, както и намалената работа на рафинериите.

Добивът на петрол и природен газ се повишава с 2,1% на годишна база до 2,38 млн. барела петролен еквивалент на ден.

Въпреки рязкото понижение  BP обяви програма за обратно изкупуване на акции в обем на 1,75 млрд. долара. Изплащаният дивидент ще бъде в размер на 0,727 долара.

В края на миналата седмица Shell съобщи за печалба в размер на 7,7 млрд. долара, които също изненадаха пазарите, но в посока нагоре. Компанията отбеляза ръст на работата на рафинериите си, след проблемите с доставките през Червено море и  насърченото търсене след блокирането на работата на част от руските рафинерии.

Като цяло петролните гиганти отчитат спад на печалбите, което отчита и намаляването на цената на петрола в последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 07.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още