IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелените проекти в САЩ се бавят със средно 15 месеца

66% от забавените проекти от 2021 г. насам са свързани със слънчевата енергия

15:10 | 08.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Реализацията на зелени проекти в САЩ се бави със средно 15 месеца, сочат данните на Американската асоциация за чиста енергия, цитирани от Ройтерс. Секторът е насърчен от Закона за ограничаване на инфлацията (IRA), който беше одобрен през 2022 година и много компании и физически лица се насочиха към проекти с възобновяеми енергийни източници, за да вземат данъчни облечения.

Но, оказва се, че те се бавят повече от година от първоначално определените дати за реализацията им. Забавянията до голяма степен зависят от вида технология, която се използва - вятърните паркове се откриват средно с 16 месеца по-късно, батерийни проекти - с 14 месеца, а соларните централи - с 15 месеца.

От 2021 година досега се бавят зелени проекти с общ капацитет 62 GW, като очакванията са 29,8 GW от тях да влязат в търговска експлоатация до края на тази година. 66% от забавените проекти са свързани със слънчевата енергия и само 12% - с батериите за съхранение на енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 08.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още