IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стуритис: Депозитната система за отпадъци в Латвия създаде нов навик за рециклиране

Целта ни за следващата година е 90% събиране на опаковки и бутилки, съобщи изпълнителният директор на DIO

16:17 | 21.09.22 г. 1

Депозитната система за отпадъци в Латвия създаде нов навик за рециклиране в населението. Само половин година след въвеждането ѝ се вижда, че околната среда става по-чиста. В парковете, на местата за пикник, на плажовете вече почти няма опаковки, които да могат да бъдат депозирани. Това обясни в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Микс Стуритис, изпълнителен директор на DIO (Depzita iepakojuma operators).

Той поясни, че от 1 февруари в Латвия работи депозитна система за изхвърляне на отпадъци. В обхвата ѝ  попадат множество видове опаковки, а потребителите могат да ги връщат в пунктове и да получават депозита от 10 евро цента за всяка бутилка.

„Периодът на въвеждане на депозитната система в Латвия беше около една година. Като оператор на системата, сключихме договор с правителството през 2021 година и тя заработи на 1 февруари тази година“, разкри Стуритис и напомни, че хората не плащат за използването на  системата.

По думите му - плаща се такса за депозит, а при връщане на бутилките в пунктовете за събиране, депозитът от 10 евроцента на бутилка се връща.

"При депозитните системи е важно депозитът да не е твърде малък, защото това няма да мотивира хората да връщат бутилките. Но ако депозитът е твърде голям, може да възникнат някои проблеми. Например при 50 евроцента много хора няма да харесат системата, защото ще се замразяват твърде много пари в опаковки. За нас беше много важно да определим и колко е голям депозитът в съседните страни, например в Естония. Ако при нас депозитът беше 20 евроцента, може би естонците щяха да идват при нас, за да рециклират", коментира той.

Изпълнителният директор на DIO потвърди, че правителството и хората не са инвестирали нито едно евро в системата. "Всичко това се прави от инвеститорите и инвестицията е около 30-40 млн. евро", разкри Стуритис.

На въпроса как хората са възприели системата той подчерта, че първоначалната нагласа е била много положителна и 84% от латвийците са искали да бъде въведена тази система. След въвеждането положителната нагласа се е запазила, но все пак изграждането на един напълно нов навик за рециклиране среща своите трудности.

„Системата работи много добре и се движим според плана си. Например през август процентът на събиране беше 77%. Нашите изчисления за първата година предвиждаха да бъдат събрани 70% от бутилките. Така че резултатът, който постигнахме, е много добър. Целта ни за следващата година е 90% събиране", съобщи Микс Стуритис.

По какъв начин производители и търговци се включиха в депозитната система за отпадъци в Латвия? Какви опаковки още ще могат да се рециклират? Как се отразява на работата на системата за отпадъци в Латвия повишената цена на горивата и суровините?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
DS66
преди 1 година
Браво ! Само проблема е че пластмаса не се използва само за бутилки, а също в много други неща и не става за рециклиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още