IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 26% от фирмите в България са си поставили климатични цели

Скъпата електроенергия накара бизнесът в Европа да заложи на енергийната ефективност, не толкова на зелената енергия, сочи проучване на ЕИБ

13:25 | 27.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Само 26% от българския бизнес си е поставил климатични цели, което е едно от най-ниските нива в ЕС, сочи проучване на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Най-малко амбициозни по отношение на климата са компаниите от Ирландия (22% имат климатични цели), следвани от Кипър (24%), е видно от статистиката.

На обратния полюс е Швеция, където 67% от компаниите имат заложени цели, свързани с климатичните изменения. Сред държавите с големи амбиции е и Полша, която също като България разчита много на въглищата за производство на електроенергия. 40% от полските компании имат заложени цели.

Като цяло 41% от европейските компании имат планове, свързани с промените в климата. Общността си постави задача до 2050 година да бъде въглеродно неутрална и с това даде пример и на другите развити икономики по света, включително и големи замърсители като САЩ и Китай. Пекин обаче планира своята въглеродна неутралност до 2060 година.

Първо пандемията от коронавируса, а след това и високите цени на електроенергията през последните месеци се оказаха истински тест за зелените планове на ЕС, пише още в анализа на ЕИБ. За 82% от компаниите в общността скъпата енергия е пречка за инвестициите. Това е увеличение от 18 пункта спрямо 2021 година, пише ЕИБ. Най-голям е делът на компаниите от Южна Европа, които смятат, че високите енергийни цени спират инвестициите - 88%.

От ЕК посочват, че зеленият преход всъщност е в основата на сигурността на енергийните доставки за Европа. Реално от проучването на ЕИБ е видно, че войната в Украйна и скъпата електроенергия води не толкова до насърчаване на използването на зелената енергия, колкото до мерки за повишаване на енергийната ефективност - 40% от компаниите в ЕС са предприели стъпки в тази посока. Енергийно интензивното производство е по-активно - 54% от фирмите инвестират в енергийна ефективност.

57% от европейските компании се притесняват, че климатичните промени вече носят физически рискове за дейността им. Въпреки това обаче малко са компаниите, които предприемат дори и една стъпка за опазване на климата - разликата е 24 пункта. От ЕИБ обясняват нежеланието за инвестиции в областта на климата с несигурната икономическа и политическа обстановка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още