IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартъп в САЩ използва натрошени скали, за да улавя въглероден диоксид

Eion внедрява своята технология във ферми в Мисисипи и Илинойс

14:11 | 16.11.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Стартъп, който се бори с изменението на климата чрез разпръскване на натрошени камъни върху земеделска земя, успешно отстрани първите си тонове въглероден диоксид (CO2) от атмосферата, пише Bloomberg.

Eion внедрява своята техника в търговската мрежа от осем месеца във ферми в Мисисипи и Илинойс. Компанията казва, че тези тестове са ѝ позволили да премахне приблизително 50 тона CO2, първите доставки от 500 тона, закупени от Stripe Climate. По този начин Eion утвърждава подхода си към премахването на въглерода, въпреки че остава далеч от доказването, че това е жизнеспособен път за премахване на част от милиардите тонове CO2, които според учените ще трябва да бъдат отнети от атмосферата всяка година до средата на века, за да се предотвратят пагубните последици от глобалното затопляне.

Гръбнакът на технологията за отстраняване на въглерод на Eion – наречена подобрено изветряне на скалите (ERW) – е минералът оливин, магнезиево-железен силикат, който се добива, смила и разпръсква из земеделските земи. Докато този минерал се разтваря, възникват поредица от химични реакции, които улавят CO2, докато се движи през почвата. Този въглерод в крайна сметка си проправя път през водните пътища към океана, където остава постоянно заключен.

Stripe изкупи от компанията допълнителни услуги за премахване на въглероден диоксид за 1 млн. долара. Тази компания позволява на всеки бизнес автоматично да насочи част от приходите си от Stripe към технологии за премахване на въглерод. Към днешна дата повече от 15 хил. компании в 40 страни са се присъединили към тези усилия, помагайки да се осигури важен сигнал за търсенето на нови технологии. Stripe Climate финансира почти 10% от новата инсталация за директно улавяне на въздух на Climeworks и е първият клиент на новия процес на Charm Industrial за постоянно инжектиране на въглерод-съдържаща течност под земята, който вече е изолирал повече от 5000 тона въглерод.

Eion се фокусира върху усъвършенстването на своите техники за наблюдение, докладване и проверка (MRV), споделя главният технологичен директор и съосновател Елиът Чан. MRV е от съществено значение, за да се гарантира, че компаниите, които обещават да премахват CO2 от атмосферата, действително го правят.

„Как измервате нещо, което е било уловено и след това изхвърлено? Това е предизвикателството на отворената система”, подчертава Чан.

Той разработва начин за измерване на почвата след прилагане на оливин, търсейки микроелементи в почвените проби, които показват, че минералът се е разтворил. Въз основа на тези измервания Eion може да моделира колко CO2 е уловен. След това компанията изчислява общия отстранен въглерод след отчитане на емисиите, генерирани от процеса на добив, смилане, транспортиране и прилагане на оливин.

За да може ERW да се използва широко като форма на отстраняване на въглерод, селскостопанската индустрия ще трябва да бъде включена. Eion и други стартъп компании го предлагат на фермерите като заместител на селскостопанската вар, която се използва за стабилизиране на киселинността на почвата. Чан казва, че оливинът на Eion е по-евтин от традиционната земеделска вар отчасти защото компанията е в състояние да продава въглеродни кредити, компенсирайки част от разходите. Според нея оливинът може да се използва като заместител 1 към 1.

В момента стартъпът работи по няколко партньорства със земеделски кооперации в южните щати и тези от Средния запад.

Освен това има договор с миннодобивната компания Sibelco, който гарантира на Eion достъп до минимум 500 хил. тона оливин годишно. Необходим е приблизително един тон оливин, за да се премахне почти един тон CO2 по методологията на Eion.

Главният директор по стратегията и бизнес развитието на Sibelco Йън Седжман изчислява, че общият пазар на оливин надхвърля 50 млн. тона годишно.

„Ако поставим много амбициозна, но постижима цел на Eion, ако те достигнат до между 5 и 10 млн. тона годишно, това вече ще бъде най-голямата компания за отрицателни емисии на планетата в огромен мащаб“, подчертава Седжман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
Tikva007
преди 5 месеца
До: Tikva007: Планините от инфлационни свободни пари в банките чакат новите си стопани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Tikva007
преди 5 месеца
Скоро в САЩ ще се появи и стартъпи, който ще използват от сушени говвежди фъшшкиии до широколистни гори за улавяне на СО2. Може и някой да се сети, че атмосферният въздух е чудесен уловител на СО2 и да изкара стартъп. Борбата с карбона е най-голямата меркантилна измама в историята на човечеството и тепърва набира скорост. Условията са идеални - милиардни маси преживни бройлери с полирани от СМИ мозъци. На прага сме на златния век на мошениците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още