IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 10 октомври пчеларите ще получат извънредно финансово подпомагане

Около 6 млн. лева ще е финансирането при 4905 валидни заявления за подпомагане на над 623 хиляди пчелни семейства, съобщи земеделският министър

17:27 | 20.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

От 1 до 10 октомври производителите на пчелен мед ще получат извънредното подпомагане по подмярка от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., съобщи на среща с представители на осем протестиращи браншови организации от сектор „Пчеларство“ министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

Около 6 млн. лева ще е финансирането при 4905 валидни заявления за подпомагане на над 623 хиляди пчелни семейства по подмярка „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“, уточниха от МЗХ.

Като друга спешна мярка за подкрепа на сектора агроминистърът посочи схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“, по която на днешното си заседание Министерският съвет предвижда да бъдат осигурени допълнителни 63 млн. лв. за земеделските производители. Кирил Вътев потвърди и за предстоящо подпомагане по de minimis за фермерите.

Браншовите организации посочиха на земеделския министър затрудненията, пред които са изправени, включително ниската изкупна цена на пчелния мед. Те поставиха въпроса за етикетирането, проследимостта и контрола при вноса от трети страни, както и за изследвания в акредитирани лаборатории.

Министърът запозна пчеларите с визията си за законодателни промени, свързани с ползването на пасищата и новия цялостен подход към производството на храни, който е залегнал в провеждането на консултативни съвети.

Участниците в срещата са убедени, че има възможности за подобряване на ситуацията в отрасъла и изразиха общо становище, че кооперирането е един от инструментите за подобряване на пазарното присъствие на пчеларите, информира МЗХ.

В срещата участие взеха заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Георги Тахов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още