IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделските производители отново поискаха оставката на ресорния министър

Според Кирил Вътев всичко се основава само на искането им за пари и е крайно време „да слязат на земята“

14:24 | 21.11.23 г. 1
Снимка: БГНЕС/АНТОНИЯ ГЕОРГИЕВА
Снимка: БГНЕС/АНТОНИЯ ГЕОРГИЕВА

Нов протест готвят земеделските производители с искане за оставката на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев заради проблеми с изплащането на помощи за сектора. Според Вътев обаче има график за разплащанията и всичко се основава само на искане за пари.

Протестно шествие ще тръгне от Министерството на земеделието и храните в 11 ч. в четвъртък и ще завърши пред Министерския съвет, обявиха представители на браншови организации по време на пресконференция в БТА. Според тях от поставените преди месец искания за подобряване на ситуацията в сектора не е изпълнено нищо. Те призоваха ГЕРБ и ДПС да подкрепят искането им за оставка на земеделския министър.

Основният проблем за големите ферми е да се изплати неполучената помощ за Украйна, каза Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ), цитиран от БТА.  

„Искаме в бюджета за 2024 г. да бъдат осигурени 462 млн. лева, с които да бъдат компенсирани загубите за животновъдите и зеленчукопроизводителите, понасящи последствията от войната в Украйна“, посочиха земеделците. В пресконференцията участваха Обединени български животновъди (ОБЖ), Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ), Институт на жените фермери, Съюз на животновъдите в България, Асоциация на биволовъдите в България (АББ). Към тях са се присъединили и от Национална асоциация на оранжерийните производители (НАОП).

Всички разплащания, които са поети като ангажимент по Меморандума, подписан на 20 септември тази година, са направени, коментира земеделският министър Кирил Вътев.  

„Озадачен съм за какво става дума, тъй като индикативният график за разплащанията е качен, известен е“, каза още той.

Вътев припомни, че при идването на правителството на власт през юни е имало голямо забавяне в разплащанията и е направено всичко възможно да се навакса.

„Наложи се да правим много сложни анализи, да разгледаме изключително внимателно структурата на стопанствата и на тази база направихме модулация, така че най-малките да получат най-високи ставки, средните - по-малки, а най-големите - най-малки“, каза още Вътев. 

Той заяви, че желанието на животновъдите ставките по преходна национална помощ и по обвързано подпомагане да се върнат на миналогодишните нива не е възможно, защото такава е цялата политика на ЕС. „Това важи за всички страни от ЕС, България не е изключение. Хубаво е, когато искаме нещо, да знаем, че има правила, закони, регламенти“, посочи Вътев.

Той допълни, че много иска да види пазарните дялове на производителите, които искат още пари. „Най-важното е какво произвеждаме за потребителя“, подчерта той.

На въпрос защо едни и същи пет организации недоволстват и заплашват с протести, министърът заяви, че им е казал всичко, каквото има, и е „време да слязат на земята, да спрат да ламтят, а да си вдигнат производителността“. Според него всичко се основава само на искане за пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
lareman
преди 5 месеца
Крайно време е наистина да се спре с тези пари на калпак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още