IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската аграрна камара: В ескалирането на протестите има политически нюанс

Камарата настоя за приеманена закон за браншовите организации и аграрната камара, който да легитимира всички структури в сектора

14:21 | 11.02.24 г. 1
Снимка: Иван Янев, БГНЕС
Снимка: Иван Янев, БГНЕС

Разцепление в Българската аграрна камара (БАК) няма, се заявява в позиция на организацията, изпратена до медиите. В нея се подчертава, че камарата продължава да отстоява исканията на членовете си, зад които стоят над 10 хиляди земеделски производители и, като отговорна институция, защитава интересите на всички земеделски производители.

Земеделски производители блокираха за два часа вчера пътя за граничния пункт „Илинден – Ексохи“ край село Садово. В протеста се включиха представители на Националната асоциация на картофопроизводителите, както и зърнопроизводители и животновъди.

Инициативен комитет, включващ 26 браншови организации от сектора "Земеделие", не подкрепя постигнатите договорености по време на поредицата от срещи между представители на правителството и няколко земеделски организации, затова на 13 февруари (вторник) продължават протестите, съобщиха вчера от Инициативния комитет.

Ескалирането на протести, вместо конструктивни разговори в ситуация на предстояща ротация в изпълнителната власт, придава политически нюанс и преследване на лични цели, от което БАК категорично се разграничава, заявяват от организацията. „Организациите, които продължават протестите, са с неизвестна членска маса за разлика от Българската аграрна камара. Ето защо настояваме пред правителството да бъде приет закон за браншовите организации и аграрната камара, която да „изсветли“ и легитимира всички структури в аграрния сектор“, за казва в разпространената днес позиция.

До този момент представителят на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) не е депозирал в БАК решение на УС на НАК, което да е в противоречие с нашето становище по отношение на водените преговори и подготвяното споразумение с правителството, се посочва още в информацията. Българската аграрна камара приема продължаването на протестите като пиар акция, „която обслужва политически цели и призовава земеделските производители да не се поддават на внушения, които целят решаването на лични, а не браншови проблеми", заявяват още от камарата.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 11.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 месеца
Има политизация и тя е към герб и дпс :) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още