IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Вътев: Смяната ми като министър беше предварително договорена

Неспазено условие на бившия земеделски министър е довело до смяната му в служебния кабинет

12:49 | 07.05.24 г. 1
Снимка:  БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА
Снимка: БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Смяната на Кирил Вътев като служебен министър на земеделието и храните е била предварително договорена с премиера Димитър Главчев. Това каза Вътев пред БНР. Той посочи, че е поставил условие да остане като част от служебния кабинет и е помолил да бъде сменен, ако то не бъде изпълнено.

Вътев обаче не пожела да посочи какво точно е било то. „Не е лицеприятно, затова предпочитам да го спестя“, каза той.

„Аз си знаех, че съм временно, че съм за малко. Опитах се да вкарам нещата в по-висока продуктова и пазарна ефективност. Това беше цялото ни усилия с целия ми екип“, каза Вътев. Той подчерта, че не е научил от медиите за смяната си, а от служебния премиер.

Акад. Денков ме посъветва да не оставам в служебното правителство, защото той гледаше по-политически на нещата, а аз – по-технологично и пазарно,  каза още бившият земеделски министър. „Той беше прав“, допълни Вътев.

Бившият ресорен министър посочи, че два от четирите протеста пред земеделското министерство са били изкуствени и предвождани от отявлени „субсидиевъди“.

„Те бяха подпомагани. Не искам да разсъждавам от кого“, каза Вътев.

Браншовите организации в една малка част, където са най-кресливи, са изродени от партийни пристрастия и от субсидии, смята Вътев.

„Те са вредни за агро-хранителната верига и са предпоставка при една тежка криза да има глад“, каза още той. 

„Не може да внасяме 80% от плодовете и зеленчуците. Потенциалът, който има българското производство, е огромен, а ние не го развиваме. Интересът е към субсидия, а не към продукт“, каза Вътев. 

Бившият земеделски министър призова за гарантиране на продоволствената независимост на страната, допълвайки, че България е „изключително плодородна и има невероятни производители“.

„Те са тези, които не идват в министерството, не ходят по протести, не викат, не искат и дори не кандидатстват за субсидии, но са на пазара, продават, работят и се развиват“, каза Вътев.

Той коментира и създаването на Закон за браншовите организации, припомняйки, че първите три законопроекта по темата датират от 1995 г.

Вече 31 години не се допуска от българските политици такъв законопроект да влезе, да се обсъди и да се приеме, каза Вътев. Според него няма политически интерес, защото ще направи браншовите организации истински и ефективни. 

Относно деветте си месеца като министър, той заяви, че е имал свободата да избере хората, с които да работи, но двама от тях са злоупотребили с доверието му като Вътев не пожела да назове имената им.

„Няма да ме видите в листа, няма да ме видите и в политиката изобщо. Оставам си в неправителствения сектор“, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 07.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 1 седмица
9 месеца случайно присъствие на адекватен човек във властта. Как се излъгаха въобще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още