IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прецизира се изписването на лекарства с наркотични вещества

Целта е осигуряване на контролиран достъп на пациентите до тези лекарствени продукти без рискове от злоупотреби с тях

13:27 | 01.08.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

С промени в Наредбата за предписване и отпускане на лекарства се прецизира изписването на лекарствените продукти, съдържащи наркотични вещества. Целта е осигуряване на ясни и еднозначни правила, по които да се предписват този вид медикаменти.

Така ще се гарантира контролът върху тяхната рационална и правилна употреба и най-вече ще се осигури контролиран достъп на пациентите до тези лекарствени продукти без рискове от злоупотреби с тях, посочва се в мотивите.

Уточнява се, че лекарства, съдържащи едно от веществата – етилморфин, кодеин, фенобарбитал или трамадол, в количества до 50 мг за дозова единица, в комбинация с други лекарства се предписват на бяла рецепта с еднократен режим на отпускане и в количества, съобразени с дневната дозировка, за не повече от 30 дни. Ако обаче дадено лекарство съдържа повече от едно от тези наркотични вещества и е в комбинация с други лекарствени вещества, то трябва да се предписва на зелена рецепта, независимо дали общото количество е до 50 мг за дозова единица.

При прилагане на разпоредбите, които засягат тези лекарствени продукти, се среща противоречиво тълкуване, което се отнася до начина на тяхното предписване, посочва се в мотивите към предложенията. Това създава затруднения както на производителите и притежателите на разрешение за употреба на лекарства, така и на регулаторните органи.

С предлаганите промени в наредбата се предлага описаният проблем да бъде преодолян чрез прецизиране на действащите разпоредби, така че да не водят до противоречия в тълкуването и прилагането им.

Предвиден е преходен период от една година от влизане в сила на наредбата, чрез който е дадена възможност пуснатите на пазара лекарствени продукти от този вид да могат да се предписват до изчерпване на наличните количества, но не по-късно от една година от влизането в сила на наредбата. След изтичане на срока тези лекарства, които не са изчерпани на пазара, няма да могат да се предписват и следва да се унищожат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още