IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антибиотици и лекарства за диабет ще са само с електронна рецепта от 1 октомври

Верификацията на лекарствата до голяма степен ще реши проблема с техния недостиг, каза здравният министър

18:25 | 26.09.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

От 1 октомври две групи лекарства - антибиотици и лекарствени продукти за лечение на диабет, ще се изписват само и единствено с електронна рецепта. 

Има готовност за въвеждането на електронната рецепта за тези групи лекарства, потвърди министърът на здравеопазването Христо Хинков. Той участва в медиен дискусионен форум на тема: „Актуални предизвикателства пред лекарствоснабдяването в България“, предава БТА.

Според проект на наредба на Министерството на здравеопазването от 1 октомври две групи лекарства - антибиотици и лекарствени продукти за лечение на диабет, ще се изписват само и единствено с електронна рецепта. 

Във връзка с електронната рецепта Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС), коментира, че така много по-лесно ще се проследява и ще се вижда колко рецепти не са изпълнени, както и какви лекарства са необходими. По думите му със задължителната електронна рецепта за антибиотици и лекарства за диабет ще се подобри контролът по предписването и отпускането им. Маринов припомни, че БФС са един от моторите за дигитализация и за електронните рецепти, като добави, че от съсловната организация са настоявали всички рецепти да са в електронен вид.

По темата за недостига на лекарства здравният министър Хинков каза, че се работи в посока лекарството задължително да бъде верифицирано, след което да бъде отписано, когато стигне до потребителя. Верификацията на лекарствата до голяма степен ще реши проблема с техния недостиг, каза той. Министерство на здравеопазването предлага решения на проблема като ускорена доставка, пренасочване на доставка от други държави, допълни още Хинков.

Заместник-министърът на здравеопазването Илко Гетов уточни, че се предвижда информацията по отношение на наличността на лекарствата да стане по-видима.

От началото на годината до края на юли в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) са постъпили 126 сигнала, които засягат около 70 лекарствени продукта. Те са от различни терапевтични групи за лечение на различни заболявания, информира Богдан Кирилов, изпълнителен директор на ИАЛ във връзка със сигналите за липса на медикаменти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 26.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още