IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличава се заплащането на аптеките за е-рецептите

Здравната каса ще плаща за лекарства на аптеките само след подаване на верификационни данни

16:29 | 03.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Лекарствата без протокол, които са реимбурсирани изцяло от Здравната каса, вече ще бъдат заплащани по 5 лева на аптеките за всяко отчетено електронно предписание, а тези с протокол – по 6 лв. Това предвиждат промени в Условията и реда за сключване на договори за отпускане и заплащане на лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК, обнародвани днес в Държавен вестник.

От 1 август 2023 г. за изпълнена рецепта за напълно платени от Здравната каса лекарства, които не се отпускат по протокол, фондът ще плаща на аптеките по 5 лева при 4 лева досега. За напълно платени от касата лекарства по протокол, аптеките ще получават по 6 лева за рецепта.

Аптеки, които са в отдалечени, труднодостъпни райони или са единствен изпълнител за съответната дейност в община, както и с денонощен режим, ще получават допълнително финансиране по определена методика. За целта са предвидени 2 млн. лева.  

Регламентира се и подаването на верификационни данни от аптеките, като те се задължават да ги подават в Националния регистър, а данните от него ще се обменят автоматизирано с информационната система на НЗОК и с Националната здравноинформационна система. НЗОК няма да заплаща за отпуснати лекарствени продукти, за които не е подадена информация в Националния регистър.

Правилото е в сила от 15 октомври 2023 г.

Допълнителните споразумения към сключените договори с аптеките влизат в сила от 1 октомври 2023 г. – за онези от тях, които имат сключени договори към датата на влизане в сила на сегашните промени и трябва да бъдат подписани в срок до 15 октомври 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още