IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сливат две болници в Национален комплексен център по онкология

Там ще бъде и Националният раков регистър, който ще бъде осъвременен

15:57 | 24.11.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Предстои сливането на две болници в Национален комплексен център по онкология. Това обяви пред медиите министърът на здравеопазването Христо Хинков, който участва в обществен форум за обсъждане на Националния план за борба с рака, предава БТА.

От думите му стана ясно, че сливането на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология и Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания ще бъде административно.

Хинков припомни, че е заварил доста фрагментирана здравна система и уточни, че усилията на министерството са насочени към обединяване на различни структури и лечебни заведения в по-големи за по-голяма ефективност.

В бъдещия Национален комплексен център по онкология ще бъде и Националният раков регистър, който ще бъде осъвременен.

"Основната ни задача е да преодолеем фрагментацията на медицинските услуги и да обвържем ранното откриване с лечението и проследяването на ефекта от лечението", посочи той.

„Влагаме много средства за най-съвременните медикаменти, предназначени за лечение на онкологични заболявания, но проблемът е, че ранното откриване все още не е на достатъчно ниво, тъй като това касае и мрежата на общопрактикуващите лекари, и мрежата на комплексните онкологични центрове, касае нагласата на гражданите да ходят на профилактични прегледи“, отбеляза министърът.

Имаме задача да увеличим броя на биомаркерите, така че да има различни вариации и откриване на най-добрите възможности за лечение, каза още Хинков. 

Лечението на онкологичните заболявания в страната ще продължава да се извършва от комплексните онкологични центрове, разкриват се нови структури към болници, основно насочени към лечение на онкологични заболявания, уточни министърът.

В отговор на въпрос за палиативните грижи за пациентите, страдащи от онкологични заболявания, министър Хинков каза, че палиативни грижи в България почти няма разкрити. Хинков има идея да започна постепенно преструктуриране на някои общински болници, които да бъдат специализирани в оказване на палиативни грижи, за борба с болката, за рехабилитация след тежко оперативно лечение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още