IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Maersk предупреди за забавяне на търсенето на контейнери

Компанията за морски превози надхвърли оценките за печалбата си за третото тримесечие

11:58 | 02.11.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Компанията за морски превози Maersk предупреди в сряда за забавящо се търсене на транспорт и логистика с приближаването на световната рецесия и намали прогнозата си за търсенето на контейнери тази година. В същото време тя успя да надхвърли очакванията за печалбата си за третото тримесечие, съобщава Ройтерс.

„Ясно е, че тарифите за превоз достигнаха върха си и започнаха да се нормализират през тримесечието, водени както от намаляващото търсене, така и от облекчаването на претоварването на снабдителните вериги“, каза главният изпълнителен директор Сьорен Скоу в изявление.

Базираната в Копенхаген компания, един от най-големите доставчици на контейнери в света с пазарен дял от около 17%, често се възприема като барометър за световната търговия.

„Предвид войната в Украйна, енергийната криза в Европа, високата инфлация и приближаващата световна рецесия има множество мрачни облаци на хоризонта“, каза Скоу.

Maersk сега смята, че световното търсене на контейнери ще спадне с между 2 и 4% тази година, позовавайки се на зараждащото се икономическо забавяне, което се очаква да продължи и през 2023 г.

Товарните тарифи скочиха в съответствие с по-високото потребителско търсене по време на пандемията, което доведе до претоварени пристанища и закъснения. Макар че тези тарифи оттогава спаднаха, цената на контейнерите за превоз все още е по-висока, отколкото преди пандемията.

Скоу каза пред Ройтерс през септември, че очаква обемите на морските товари да останат непроменени или по-ниски тази година, въпреки че задръстванията по пристанищата и глобалните вериги за доставки продължават.

Основната печалба на Maersk преди лихви, данъци, амортизация и амортизация (EBITDA) се е повишила до 10,86 млрд. долара за периода юни-септември от 6,94 млрд. долара преди година, което е над прогнозата за 9,78 млрд. долара на анализатори в анкета на компанията.

Приходите са се покачили с 37% на годишна база до 22,77 млрд. долара.

Компанията потвърди, че очаква основната EBITDA да бъде около 37 млрд. долара тази година.

Акциите на Maersk са поевтинели с 35%, откакто удариха рекорден връх от 24 920 крони на 13 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още