IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Arton Capital: Дигитализацията ще улесни движението на хората през граница

Влиянието на климатичните промени ще се засилва спрямо глобалната миграция, предупреждава компанията

14:47 | 23.01.23 г.
Снимка: Arton Capital
Снимка: Arton Capital

Вероятно малко хора са запознати с Global Mobility Score. Това е показател, който отразява броя на държавите, до които имате достъп с паспорт, както и тези за които трябва да получите виза или електронно разрешително за пътуване (eTA). Обобщено – индексът показва каква достъпност има даден гражданин до различните страни по света спрямо влиянието на неговия международен паспорт. Ако вашият паспорт ви позволява да пътувате безвизово до 32 държави, до 12 страни с виза, още 2 страни с eTA и други 9 с електронна виза, която се издава в рамките на 3 дни, тогава вашият Mobility Score ще бъде 55.

Според Арман Артон, главен изпълнителен директор на консултантската фирма Arton Capital, създала този показател, движението на хората в международен план може да бъде улеснено чрез прилагане на глобална платформа, която да свързва пътуващите със съответните страни като техни крайни дестинации, улеснявайки процеса по осигуряване на временно пребиваване и гражданство. В тази връзка Arton Capital предлага редица решения, включително Apollo – платформа, опростяваща сложния път към глобално гражданство. Компанията е разработила и т.нар. Passport Index, който действа като информационно табло в реално време, отразяващо последните развития в областта на глобалната мобилност. 

По думите на Артон идеята за дигитално предоставяне на услуги, насочени към осигуряване на гражданство и разрешение за временно пребиваване, се ражда в Канада. Там се реализира продукт, който дава възможност на хората, инвестиращи в страната, да се сдобият с гражданство. Именно чрез тази програма някои от най-богатите граждани на Хонконг успяват да мигрират в Канада през 1997 г., когато управлението на района е предадено на Китай. Този модел се прилага в над 25 страни.

Според Артон развитието на тази индустрия минава през дигитализацията – процес, който тепърва набира скорост. Именно поради тази причина Arton Group, компанията майка на Arton Capital, обяви по-рано този месец, че придобива Sheppa Technologies – бутикова софтуерна компания, която през 2019 г. се сля с Code Runners. С придобиването Arton ще се възползва от опита на екипа на Sheppa, специализиран в изграждането на потребителски софтуер в областта на облачните технологии, изкуствения интелект и обработката на данни.

Приложението, което предлага Arton, разпознава съответния паспорт и осигурява информация относно страните, до които притежателят на паспорта има безвизов достъп. В момента компанията води кампания сред външните министерства на редица страни относно предоставянето на услуги, свързани с издаване на документи за пребиваване, като Обединените арабски емирства (ОАЕ) се очертават като първият голям партньор на Arton.

По изчисления на компанията именно паспортите на гражданите на ОАЕ са най-влиятелните в света за 2022 г., като констатацията се базира на проучване на Passport Index. Влиянието на даден паспорт се изчислява, като се вземе предвид броя държави, които съответният притежател на документа може да посети, без да се налага да кандидатства за виза предварително. Според проучването притежателите на паспорт на ОАЕ могат да посетят 121 държави без предварително издаване на виза, докато при други 59 страни визата се издава при пристигане.

Според Артон - който е роден в България, но емигрира като малък със семейството си в Канада, откъдето черпи и вдъхновение за платформите, които компанията му разработва – максималната стойност на Global Mobility Score е 39 хил. пункта, което означава пълна свобода на движение, като в момента индексът е на ниво 21 861 пункта. Това означава, че страните по света могат допълнително да се отворят, за да позволят на повече хора да пътуват без ограничения.

В същото време основателят на Arton Capital предупреждава, че влиянието на климатичните промени върху глобалната миграция ще се засилва. През следващите десестилетия Артон очаква броят на мигрантите по света вследствие на климатичните промени да надхвърли 1 млрд. души спрямо около 200 млн. към момента.

Артон изтъква, че България е място, където има много талант за тази индустрия, обръщайки внимание на съвместната работа с Sheppa, която работи повече от десет години в сферата на софтуерните разработки, привличайки клиенти от ранга на Mercedes, Shell и BMW.

Според Хранд Богхосян, съосновател на Passport Index, в момента съществуват препратки в сайтовете на редица външни министерства до компании подизпълнители, които предлагат услуги като физическо издаване на гражданство, паспорти и разрешителни за пребиваване. За момента обаче подобно решение не се предлага в дигитален формат, въпреки че би било по-евтина опция.

Целта на Arton е да създаде операционна система за безвизов режим между държавите, което би улеснило значително движението на хора през граница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 23.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още