IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България става част от Европейския алианс за батерии шест години след създаването му

Автомобилната индустрия създава 11% от БВП на България, сочат данни на институциите

13:48 | 24.04.23 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България официално подписа декларацията за присъединяване към Европейския алианс за батерии (EBA). Това стана по време на церемония в София Тех Парк, открита от държавния глава Румен Радев. България ще бъде представена в Алианса от Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Страната ни има ясно заявени амбиции да развива високотехнологични зелени производства и присъединявайки се към алианса, ще развие своя потенциал, коментира президентът Радев по време на своето приветствие, цитиран от БТА. Според него членството в тази инициатива ще даде възможност да се кооперираме и интегрираме във водещи проекти за наука, иновации, изследвания, а и в областта на нови бизнес разработки чрез много по-интензивно инвестиционно партньорство.

Европейската комисия (ЕК) основа Европейския алианс за батерии още през 2017 година, отбелязвайки, че батериите са неотменна част от стратегията на Европа за лидерство в автомобилния сектор. В създаването му участваха страни от общността, представители на автомобилната индустрия и научните среди, става ясно от сайта на инициативата. Целта е създаването на иновативни, конкурентни и устойчиви вериги за доставка на батерии в Европа.

Алиансът е ангажиран с насърчаване на използването на възобновяеми източници на енергия в производства на основни индустрии, електрификация на превозните средства, изграждане на системи за съхранение на  енергия и др., за които са нужни батерии.

За реализацията на тези планове е създаден и фонд от 3,2 млрд. евро.

В момента в инициативата участват 800 индустриални партньора, технологични компании, финансови институции и развойни центрове от минното дело до рециклирането с общата цел да изградят устойчива и конкурентоспособна европейска индустрия за батерии.

Автомобилната индустрия е най-бързо растящата в България, отчете по време на церемонията по подписването на декларацията министърът на иновациите Александър Пулев, цитиран от пресцентъра на ведомството, което оглавява. Секторът създава 11% от брутния вътрешен продукт (БВП), заетите лица са 75 хил., а компаниите - близо 350.

По време на своето приветствие Пулев коментира създаването на икономическа зона "Доброславци", чиято специализация е насочена именно към автомобилният сектор.

Близо половин милиард лева е генерираният оборот от предприятията в сектор акумулаторни батерии и акумулатори, коментира и министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, цитиран от пресцентъра на министерството. "Разполагаме с индустриална база за производство на батерии в лицето на представители на големи индустриални предприятия в сектора. България има и още едно предимство в активното участие във веригите на стойността в областта на батериите -  традициите в инженерното образование и технически университети на високо ниво", допълни той.

90% от автомобилите в Европа използват критични компоненти и сензори, произведени в България, отбеляза изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов, цитиран от БТА. Според него обаче потенциалът на българската автомобилна индустрия не е достигнат и тепърва ще се открои.

Като част от партньорството с ЕВА в България ще бъдат изградени центрове за обучение и преквалифициране на експерти, с което да се обезпечи бързоразвиващата се индустрия за производство на батерии у нас. За да се ускори технологичният трансфер, ще се работи и с водещи български университети, иновационни институти, индустриални асоциации и партньори.

"Предвиждаме, че основният фокус ще бъдат технологии за електрически автомобили, вклчително батерии, инвертори, силова електроника, захранвания", каза Богданов.

Освен с автомобилния потенциал България ще заеме важно място в Алианса и с добиването на цветни метали. България е шеста в този сегмент в ЕС, като произвежда 7% от електролитната мед в общността и 8% от оловото, допълни още президентът Румен Радев по време на церемонията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 24.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Айде честит ни първи Алианц в София тех парк :) След като заводът за батерии на Кирето потъна в забрение, сега си имаме Алианц(европейски) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка, е той беше повече, сега викаш е спаднал? При САШ каква е посоката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 15
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: 0pk Лозунгоплямпач, как ли ще обясниш, че вътрешния дълг на чайниците е към 40 трилиона? А?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 16
khao
преди 1 година
До: 0pk няма нужда да се доказваш, знаем те вече ! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 9
0pk
преди 1 година
До: zelka007 все фалирали държави, с неизплатими дългове и балонизирани активи, накачулени на гърба на китайските рaботяги. Познай дали ще стане така. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
Европейски алианс + УСАто , Обединеното Кралство , Канада , Япония , Австралия , Норвегия , Швейцария , Украйна и една компания от Поднебесната кинкалерия за суровини ... :))) ... от евразийският союз нъц ... те там са си самодостатъчни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още