IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ryanair съкращава полети през зимата заради забавяне в доставките на самолети Boeing

Отмяната на полети ще влезе в сила от края на октомври и всички засегнати пътници ще бъдат уведомени за промените по имейл

13:47 | 28.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ryanair съобщи, че ще разреди зимния си график с полети заради забавяне на доставката на самолети Boeing, но най-голямата авиокомпания в Европа по брой превозени пътници уточни, че прогнозата ѝ за трафика през цялата година „към момента“ не е засегнат, предават Ройтерс и Bloomberg.

Ryanair допълни в комюнике, че е очаквала да получи 27 самолета между септември и декември. Но заради пропуски в качеството при Spirit AeroSystems Holdings, която отговаря за корпуса на самолета, наред с производствени проблеми в завода на самолетопроизводителя в Сиатъл сега очакванията са ирландската авиокомпания да получи само 14 самолета през тримесечния период, пише Ройтерс.

Отмяната на полети ще влезе в сила от края на октомври и ще бъде съобщена на всички засегнати пътници по имейл през идните дни, уточни авиокомпанията.

„На този ранен етап не очакваме забавянето на доставките да засегне съществено целта ни за трафика през цялата година от 183,5 млн. пътници“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Майкъл О’Лиъри.

„Но ако забавянето се задълбочи или разшири още между януари и март 2024 г., може би ще трябва да ревизираме тази цифра и вероятно да я коригираме леко надолу“, допълни той.

Нискотарифната авиокомпания съобщи, че ще съкрати три полета към летище „Шарлероа“ в Белгия, два към Дъблин и пет от италиански летища, включително Бергамо, Неапол и Пиза. До съкращаване на полети ще се стигне и на летището в Ийст Мидландс във Великобритания, Порто в Португалия и Кьолн в Германия, сочат още съобщенията на компанията.

Ryanair очакваше доставката на 57 самолета Boeing между септември 2023 г. и март 2024 г.

„Ryanair работи с Boeing в опит да ускори доставките през януари до май 2024 г., така че да навлезе във върховия сезон на летните пътувания през 2024 г. с всички 57 нови самолета Boeing, както се очаква“, съобщи авиокомпанията в комюникето.

Нарушаването на графика на един от най-значимите и лоялни клиенти на Boeing показва препятствията пред американския самолетопроизводител, който трябва да се справя с дефекти при доставчиците и в същото време да ускори работата в заводите си, за да отговори на растящото търсене на нови и ефективни откъм разход на гориво самолети.

„Ценим партньорството си с Ryanair и сме ангажирани да ги подкрепим“, съобщи представител на Boeing, цитиран от Bloomberg.

Тази година авиокомпанията направи знакова поръчка за 150 от най-големите модели 737 Max на Boeing с опция за още 150. Но О’Лиъри никога не е пропускал да отправя публични критики към самолетопроизводителя заради забавяне на доставките или цените. През юли авиокомпанията понижи прогнозата си за ръста на пътниците си, след като доставките бяха нарушени заради друг технически проблем при Spirit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още