IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ThyssenKrupp повиши печалбата си и потвърди годишната си прогноза

Концернът от Рурска област отчете печалба преди данъци от 378 млн. евро и си постави още по-амбициозни цели

11:42 | 10.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Бумът в цената на стоманата стимулира финансовите резултати на ThyssenKrupp. Германската група увеличи коригираната си печалба преди лихви и данъци (Ebit) от 78 млн. евро преди година до 378 млн. евро през първото тримесечие на финансовата си година 2021/22 благодарение на по-високите цени на материалите и стоманата. Въпреки това затрудненията в доставките, по-високите разходи за суровини, енергия и транспорт създават пречки.

В четвъртък ThyssenKrupp потвърди целите си за цялата година, които включват повишаване на оперативната печалба до 1,5-1,8 млрд. евро от 796 млн. евро. „Следващият ни важен етап е да изравним паричния си поток", подчертава финансовият директор Клаус Кийсберг.

„Имахме добро първо тримесечие", каза Кийсберг, цитиран от Ройтерс. „Но все още не сме там, където искаме да бъдем".

Свободният паричен поток преди сливанията и придобиванията е минус 858 млн. евро след първото тримесечие в сравнение с плюс от 32 млн. евро през същия период на миналата година.

„Подготовката за по-силно търсене през следващите тримесечия и продължаващите затруднения във веригите за доставки с произтичащите от това оттегляния на клиенти, особено от клиенти от автомобилната индустрия, доведоха до временно натрупване на оборотен капитал", заявиха от компанията.

Стоманодобивното подразделение, което главният изпълнителен директор на групата Мартина Мерц иска да направи независимо, страдаше от затруднения в доставките. Благодарение на по-високите цени обаче отделът Steel Europe успява да увеличи оперативната си печалба през тримесечието до 124 млн. евро от 20 млн. евро преди година.

Отделите Industrial Components и Automotive Technology имат по-лош оперативен резултат в сравнение със същия период на миналата година. В бизнеса с автомобилни части влияние са оказали постоянните затруднения в доставките на електронни чипове и други първични продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
"Бумът в цената на стоманата стимулира финансовите резултати на ThyssenKrupp." Браво! Да не забравяме и бумът в цената на енергията, която ще стимулира всички останали цени и финансовите резултати на участниците на пазара! ЕЦБ да не спи, а да пристъпи към още по-могъщ Бум в "изкупуването на активи", за да стимулира платежоспособността на потребителите! Така се гради здрава и Бум-бастична икономика, на която да се радваме всички ние..!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още